mckinseycimlap
Gazdaság

Saját pályáján került súlyos hátrányba Európa - van még esély a fordulatra?

Nagy Botond, Frankfurt
Egyre inkább lemarad Európa a többi kontinenshez, főleg Amerikához képest a fenntarthatóság tekintetében, de még meg lehet fordítani a versenyt - hangzott el a McKinsey Media Day frankfurti sajtóeseményén. A szakértők szerint a legnagyobb hátrányt a pénz hiánya okozza: bár Európa több intézkedést hozott a környezetvédelemmel kapcsolatban, az Egyesült Államok mégis több pénzt tett a fenntarthatóságba. A beszélgetések során az is kiderült, hogy miként lehetne felvenni a versenyt a mesterséges intelligencia területén, de szó volt még a fiatalok mentális állapotáról is.

Fabian Billing, a németországi McKinsey ügyvezető partnere köszöntötte a médianap résztvevőit. A vezér elmondta, hogy rengeteg olyan kérdés van napirenden, amelyek teljesen átalakítják a világot, amiben élünk. Az első panelbeszélgetés során Európa fenntarthatóságának és növekedésének jövőjét tárgyalták meg a szakértők, a témával kapcsolatban egyebek mellett az alábbiakról volt szó:

  • Európa több dologban is hátrányba került az elmúlt években Amerikával szemben. Vannak ugyan egy-egy cégek, amelyek jól teljesítenek, de összességében az öreg kontinens hanyatlik, ez látszik az európai vállalatok piaci kapitalizációján is - mondta Massimo Giordano, a McKinsey Európa ügyvezető partnere.
  • Európa volt az első kontinens, amelyik meghatározott egy céldátumot a nettó zéró kibocsátás elérésére, ez jelenleg 2050, azaz elmondható, hogy e tekintetben előrébb járunk a többi földrészhez képest - ismertette Solveigh Hieronimus, a McKinsey irányításért felelős központjának vezetője.
  • Az európai vállalatok le vannak maradva globális szinten is, egyre kevesebb pénzt keresnek – ha kevesebb a pénz, a fenntarthatósági célok elérésére sem jut elég. Hiába hoz több intézkedést az EU: az Egyesült Államok eddig jóval több pénzt rakott a környezetvédelembe Sven Smit, a McKinsey Global Institute elnöke és igazgatója szerint.

A következő panel során a fenntarthatóság témakörét fejtették ki bővebben a McKinsey felsővezetői. A szakértők ismertették: készült egy terv egy 12 technológiából álló hálózatról is, amelynek első három lépése a megújuló és a nukleáris energia fejlesztése, illetve az ezekkel előállított energia tárolása - csak e hálózat kialakításával lehet fenntarthatóvá válni.

Hozzátették: a jövőt nem lehet megjósolni, de néhány pozitív folyamat már elindult, ezeket tovább kellene erősíteni, például multilaterális szerződések megkötésével. Évente 5-6 milliárd dollárt költenek a kormányzatok a fenntarthatóságra, a finanszírozásnak azonban nemcsak innen, hanem a privát szektorból, a cégektől is érkeznie kellene.

A generatív AI megjelenését és jövőjét egy négytagú, felsővezetőkből álló panel tárgyalta meg. Többek között az alábbi gondolatok hangzottak el:

  • Az AI jó lehetőséget kínál a hatékonyságnövelésre és az IT-folyamatok modernizálására is. Az első és egyik legfontosabb kérdés az, hogy hova vezeti az emberiséget az AI - nem úgy kell beszélni a mesterséges intelligenciáról, mint egy különálló entitásról, hanem úgy, mint egy eszköz, amely az emberekre és a világra is hatalmas hatást gyakorol.
  • Az AI szabad terjedése azoknak is lehetőséget ad új dolgok megalkotására, akiket eddig valami akadályozott ebben. Az emberiség előtt hatalmas kapu nyílt a mesterséges intelligencia megjelenésével, ezt úgy kell kihasználni, hogy az a saját javunkat szolgálja.
  • Az AI fejlesztéséhez hatalmas pénzmennyiségre van szükség, ez jelenleg javarészt csak az Egyesült Államokban érhető el. Megfigyelhető trend ugyanakkor, hogy a kivándorolt, majd visszatérő európaiak ezen a kontinensen sokkal kevesebb költségből hasonlóan jó technológiákat hoznak létre.

Rengeteg olyan IT-cég van Európában, amelyek képesek lennének felvenni a versenyt az AI területén az amerikaiakkal, ehhez azonban kell a megfelelő pénz és szakértelem is.

  • A szakemberek szerint emberiség felelőssége az, hogy teljesen megértse az AI működését, hiszen csak így lehet egy lehető legkevesebb hibával működő, felelősséges mesterséges intelligenciát létrehozni. A generatív AI körüli hype-pal kapcsolatban a panel résztvevői elmondták, hogy a mesterséges intelligencia a 20. század közepétől kezdve működik, ezen időszak alatt többször visszaesett iránta az érdeklődés, most azonban ez várhatóan nem fog megtörténni.

A zárópanel során két felsővezető tárgyalt egyebek mellett a vállalkozásokról, a mentális egészségről és a dolgozók mentális egészségéről. A szakértők a mesterséges intelligenciával kapcsolatban elmondták, hogy az AI eltérően fogja érinteni az egyes szektorokat: ha valakinek kreatív munkája van, azt valószínűleg kevésbé fogja érinteni az AI terjedése, mint azt, aki összeszerelőként dolgozik egy gyárban.

A panel során szóba került a Z generáció, illetve a nagy vállalatoknál dolgozók mentális állapota is. Előbbi kapcsán a szakértők elmondták, hogy a Gen Z számos jó tulajdonsággal rendelkezik, például mernek szólni a feletteseknek, ha valamit másképp gondolnak, és nem hajlandóak olyan pozícióban megmaradni, ahol nem érzik jól magukat.

A z generáció mentális egészsége rosszabb, mint az idősebbeké: az egyik szakértő szerint ez nem csoda, hiszen a fiatalabbakra jóval nagyobb hatással vannak a klímaváltozással kapcsolatos hírek.

Egyéb gazdasági okok mellett ez lehet az oka a csökkenő születésszámnak is. Éppen ezért megértéssel kell a fiatalok felé fordulniuk a mai vezetőknek, és az emberi oldalt is figyelembe kell venniük.

Címlapkép forrása: Shutterstock

szélerőmű
szijjártó péter coca-cola
német tanulás diák
kína gazdaság város
gázai övezet izraeli-palesztin konfliktus háború
dunaferr dunaújváros vasmű liberty
Keddig még maradhat a semmittevés a forint piacán
Tematikus PR cikk
Tanfolyam
22+1 órás komplex tanfolyam, ahol a tőzsdei kereskedés és befektetés alapjait sajátíthatod el.
Könyvajánló
Alapmű mindenkinek, akit érdekel a tőzsde világa.
Portfolio hírlevél
Ne maradjon le a friss hírekről!
Iratkozzon fel megújult, mobilbarát
hírleveleinkre és járjon mindenki előtt.

Ügyvédek

A legjobb ügyvédek egy helyen

Infostart.hu
2024. március 19.
Agrárium 2024
2024. március 7.
Property Warm Up 2024
2024. március 20.
Portfolio-MAGE Járműipar 2024
2024. április 11.
Vállalati Energiamenedzsment 2024
Hírek, eseményajánlók első kézből: iratkozzon fel exkluzív rendezvényértesítőnkre!
Ez is érdekelhet
szijjártó péter coca-cola