FONTOS Beperelte a magyar államot a Pfizer a koronavírus-vakcinák miatt
bóka jános
Gazdaság

Nem kérdéses Magyarország EU-tagsága - Kiderült, milyen Európát szeretne a kormány

MTI
Magyarország EU-tagsága nem kérdéses, az Európai Unió nagyon hasznos platform lehetne az együttműködéshez és a közös kihívások megoldásához. "Olyan uniót szeretnénk, amely erősíti tagállamait, azonban azt látjuk, hogy az Európai Bizottság politikai bizottsággá vált" - mondta Bóka János európai uniós ügyekért felelős miniszter az osztrák Kuriernak adott, csütörtökön megjelent interjúban.

Hozzátette, ez nincs összhangban a szerződések szellemével, a bizottság a szerződések őre kellene, hogy legyen, nem vállalhat politikai szerepet.

A visszatartott uniós forrásokról a miniszter kijelentette: az eljárást már rég le kellett volna zárni, a jogállami mechanizmusnak nincs jogalapja, ez egy politikai indíttatású ügy Magyarország ellen. "Ennek ellenére konstruktívan reagálunk, mert úgy gondoljuk, hogy az EU-nak a jelenlegi geopolitikai helyzetben egységet kell tanúsítania" - jegyezte meg Bóka János. Közölte: elvárják, hogy az EU ossza ezt az elköteleződést, csakhogy nem így tesz.

Arra a kérdésre, miért jelentett be Magyarország vétót az Ukrajnával folytatott EU-csatlakozási tárgyalásokon, azt mondta, a bizottság javaslata szerint hét előfeltétele van annak, hogy Ukrajna tagjelölti státuszt kapjon, és még nem mindegyik teljesült. A tanácsnak csak ebben az esetben kellene megtennie a következő lépéseket a bővítési folyamatban, ám előtte stratégiai vitára van szükség az Európai Unió Ukrajna-politikájáról - vélekedett a miniszter. Hangsúlyozta: az EU-nak és az európai tagállamoknak kapcsolatra van szükségük Oroszországgal, de ennek nem Ukrajna és Oroszország viszonyától kellene függenie.

A bevándorlással kapcsolatban Bóka János leszögezte, Magyarország álláspontja két pilléren nyugszik: az EU külső határának védelmén és a külső menedékkérelmi eljárás kialakításán. Emlékeztetett arra, hogy Magyarország 2015 óta 1,6 milliárd eurót költött a déli határ védelmére - ennek az EU eddig 1,2 százalékát térítette meg -, január elseje óta pedig 170 ezer illegális határátlépést akadályoztak meg a magyar-szerb határon. Emellett "többször próbáltunk jogi keretet teremteni a menedékkérelmek EU-n kívüli feldolgozására, az Európai Bíróság azonban úgy döntött, hogy ez törvénybe ütközik" - tette hozzá.

A közel-keleti konfliktusról a miniszter kifejtette: Magyarország álláspontja a gázai háborúval kapcsolatban összhangban van az európai konszenzussal; a terrorizmus ellen harcoló államoknak jogukban áll megvédeni magukat, a túszokat feltétel nélkül és azonnal el kell engedni. Az Európai Uniónak mindent meg kell tennie annak érdekében, hogy megakadályozza a közel-keleti eszkalációt - hangoztatta.

Az "anti-Soros kampányt" firtató kérdésre Bóka János úgy reagált: ez egy olyan kampány, amely releváns kérdést vet fel megvitatásra a nyilvánosság számára, ez a véleménynyilvánítás szabadságának manifesztuma. A miniszter hangsúlyozta, Magyarország a zsidó közösségek számára az egyik legbiztonságosabb ország Európában; a magyar kormány példamutató munkát végez az antiszemitizmus kérdéseinek kezelésében, a zsidó közösségek védelmében és az Izraellel való egyenrangú partnerség ápolásában.

Címlapkép forrása: MTI Fotó/Olivier Hoslet

bull bear medve bika tőzsde
pfizer vakcina gyógyszergyártó
szélerőmű
szijjártó péter coca-cola
német tanulás diák
Tematikus PR cikk
2024. március 19.
Agrárium 2024
2024. március 7.
Property Warm Up 2024
2024. március 20.
Portfolio-MAGE Járműipar 2024
2024. április 11.
Vállalati Energiamenedzsment 2024
Hírek, eseményajánlók első kézből: iratkozzon fel exkluzív rendezvényértesítőnkre!
Portfolio hírlevél
Ne maradjon le a friss hírekről!
Iratkozzon fel megújult, mobilbarát
hírleveleinkre és járjon mindenki előtt.

Kiadó modern irodaházak

Az iroda ma már több, mint egy munkahely. Találják meg most cégük új otthonát.

Infostart.hu
Tanfolyam
22+1 órás komplex tanfolyam, ahol a tőzsdei kereskedés és befektetés alapjait sajátíthatod el.
Könyvajánló
Alapmű mindenkinek, akit érdekel a tőzsde világa.
Ez is érdekelhet
alkohol bor