FONTOS Aggódnak a magyarországi német cégek, eurót és kiszámíthatóbb gazdaságpolitikát akarnak
 
Előfizetői tartalom

Magasan ragadt a magyar államadósság

Portfolio
A harmadik negyedév végén 75 százalék volt a GDP-arányos magyar államadósság - derül ki az MNB ma megjelent pénzügyi számlák statisztikájából. Az utóbbi fél évben alig csökken a mutató, és továbbra is magasabb, mint a 2022 végi. Az állami költségvetés utóbbi egy évre visszatekintő hiánya még mindig közel 8%-os.

A nagy infláció sem segített sokat az államadósságon: hiába fújta fel a nominális GDP-t (az adósságráta nevezőjét) az árak gyors emelkedése, egy negyedév alatt a mutató 75,2%-ról mindössze 75%-ra esett. Fél év alatt pedig szintén szerény, 0,4 százalékpontos mérséklődés adódik. (Valamennyi pontatlanság lehet a friss adatban, mert az MNB még nem ismeri a forintban kifejezett, nominális GDP-t, csak a reálnövekedés alapján tudja becsülni.)

Ezzel a GDP-arányos államadósság még mindig magasabban van, mint 2022 végén, vagyis az utolsó negyedévben szükség lehet némi erőlködésre, hogy csökkenő adósságpályát lehessen kimutatni. Tavaly év végén 73,9%-on zárt az adósságráta, tehát még bő 1 százalékponttal kell mérsékelni az év utolsó három hónapjában ahhoz, hogy éves alapon a csökkenés megvalósuljon.

Az államadósság visszafogott csökkenésének az oka a gazdasági pangás, illetve a költségvetés nagy finanszírozási igénye. A harmadik negyedévvel záródó utóbbi egy évben ez a finanszírozási igény a GDP 7,8%-a volt. Ezzel továbbra is historikusan nagyon jelentős egyensúlyhiányt mutat az állami gazdálkodás.

Kedves Olvasónk!

A keresett cikk a portfolio.hu hírarchívumához tartozik, melynek olvasása előfizetéses regisztrációhoz kötött. Lapunk kiemelt tartalmaihoz való hozzáférés díja egy évre 29 845 forint. Választhatsz havi csomagot is, melynek költsége 2 490 forint. További információ és csatlakozás az alábbi gombra kattintva!

Signature előfizetés