Paks hutoviz csatorna Stiller Akos
Gazdaság

Megnyitná az utat a kormány az alternatív üzemanyagok használatához a Paksi atomerőműben

Portfolio
Lantos Csaba energiaügyi miniszter javaslatot terjesztett elő a kiégett üzemanyag és radioaktív hulladék kezelésének módosítására, amely lehetővé teszi alternatív üzemanyagok használatát a Paksi atomerőműben - számolt be a HVG.

A magyar kormány új határozati javaslatot terjesztett elő, amely szerint az atomerőműben alternatív, korábbitól eltérő gyártótól származó üzemanyag felhasználására is sor kerülhet. A javaslat Lantos Csaba energiaügyi miniszter nyújtotta be, és több ponton módosítja a 2015-ös azonos című határozatot a kiégett üzemanyag és a radioaktív hulladék kezelésének nemzeti politikájáról.

A javaslat szerint a növekvő villamosenergia-fogyasztást nem lehet tisztán földgáz- és egyéb fosszilis bázison, illetve tisztán megújuló forrásokat felhasználó erőművekkel kielégíteni. Szükség van stabil, hazai villamosenergia-termelésre olyan erőművekben, amelyek biztonságosan, megbízhatóan alaperőműként üzemelnek, belföldön, költséghatékonyan állítják elő az energiát - ilyen a Paksi Atomerőmű.

A javaslatban szerepel, hogy az atomerőműben, különösen a meghosszabbított üzemideje alatt új, alternatív, a korábbitól eltérő gyártótól származó üzemanyag felhasználására is sor kerülhet.

A Framatome francia nukleáris vállalat korábban megerősítette, hogy az üzemanyag-ellátás, az ahhoz kapcsolódó nukleáris anyagok és a hosszú távú üzemeltetés részét képezték a Framatome és a Magyar Energiaügyi Minisztérium által szeptember 12-én aláírt egyetértési megállapodásnak.

A Miniszterelnökség viszont később közölte, hogy a Framatome jelenleg nem rendelkezik olyan üzemanyaggal, amely alkalmas lenne az orosz technológiával épült atomerőművek ellátására. Bár a francia cég már dolgozik ezen, gyors és gyakorlatias megoldást csak több év múlva tartanak lehetségesnek.

Éppen ezért bizonytalan, hogy ki lehet az alternatív forrás. Szóba kerülhet még az amerikai Westinghouse, melynek svéd leánycége által szervezett nemzetközi konzorcium nemrég EU-forrást is elnyert egy olyan kutatás-fejlesztési projektre (APIS), amely a régióban az orosz hátterű VVER-típusú reaktorok fűtőanyagának kiváltását célozná középtávon, és ennek a konzorciumnak az MVM Paksi Atomerőmű Zrt. is a tagja.

Sőt, Balogh Ádám, az Energy Community Secretariat Ukraine Support Task Force vezetője korábban a Portfolio által rendezett októberi Energy Investment Forum konferencián beszélt arról, hogy a Westinghouse szeptemberben töltötte be az első fűtőelemeket a Roszatom által gyártott VVER-440-es reaktorokban, miután korábban már ezt megtette a VVER-1000-es berendezéseknél. Előbbieket használják a jelenleg is üzemelő blokkokban.

Címlapkép forrása: Portfolio

budapest-kelebia
tőzsde
zelenszkij-orban
gyemant-oroszorszag-ekszer-szankcio
nav nemzeti ado- es vamhivatal
grönland
Tematikus PR cikk
Tanfolyam
22+1 órás komplex tanfolyam, ahol a tőzsdei kereskedés és befektetés alapjait sajátíthatod el.
Könyvajánló
Alapmű mindenkinek, akit érdekel a tőzsde világa.
Portfolio hírlevél
Ne maradjon le a friss hírekről!
Iratkozzon fel megújult, mobilbarát
hírleveleinkre és járjon mindenki előtt.

Eladó új építésű lakások

Válogass több ezer új lakóparki lakás közül Budán, Pesten, az agglomerációban, vagy vidéken.

Infostart.hu
2024. március 19.
Agrárium 2024
2024. március 7.
Property Warm Up 2024
2024. március 20.
Portfolio-MAGE Járműipar 2024
2024. április 11.
Vállalati Energiamenedzsment 2024
Hírek, eseményajánlók első kézből: iratkozzon fel exkluzív rendezvényértesítőnkre!
Ez is érdekelhet
gyemant-oroszorszag-ekszer-szankcio