Kazahsztan olajvasarlas
Gazdaság

Durván fut fel Magyarország kazahsztáni olajvásárlása

Portfolio
Jelentősen nő Magyarország kőolajellátása terén Kazahsztán szerepe, hiszen idén már a 700 ezer tonnát közelítette meg a kazahsztáni kőolajbeszerzés, ami 40 százalékos növekedés tavalyhoz képest, és ezzel már 10 százalék fölé ugrik a kazah részesedés – jelezte a kazah külügyminiszterrel és miniszterelnök-helyettessel közösen tartott keddi budapesti sajtótájékoztatón Szijjártó Péter.

A magyar külgazdasági és külügyminiszter emlékeztetett rá, hogy tavaly az ötszörösére emelkedett a Kazahsztánból vásárolt kőolaj mennyisége, ami félmillió tonnát jelentett, és a teljes magyar felhasználás mintegy 8 százalékát adta. Hozzátette: idén már a 700 ezer tonnát közelítette meg a kazahsztáni kőolajbeszerzés, ami újabb 40 százalékos növekedés, ezzel pedig 10 százalék fölé ugrik a kazah részesedés.

Azt is kiemelte és jó hírnek nevezte Szijjártó Péter, hogy a Mol kazah és kínai partnereivel tizenöt év kőkemény felkészülési munka után, még idén, de legkésőbb jövő év elején megkezdheti a Karpovszkij földgázmező kitermelését a közép-ázsiai országban. Közölte: a magyar vállalatra a termelés felfutásával mintegy százmillió köbméternyi kitermelés jut majd évente, amelynek a helyben történő feldolgozást követően dönteni lehet a hazaszállításáról vagy az értékesítéséről.

A tárcavezető úgy fogalmazott: Magyarország sokat profitál a Kazahsztánnal folytatott sikeres együttműködéséből az energiabiztonság és a külkereskedelem terén is. Utógbi kapcsán elmondta: a kétoldalú kereskedelmi forgalom idén 69 százalékkal bővült, és így már szeptemberben meghaladta értéke az 500 millió dollárt. Szavai szerint annak is nagy jelentősége van, hogy a magyar vállalatok nagyjából 250 millió eurónyi beruházási lehetőséget kaptak Kazahsztán megújuló energetikai fejlesztésében, és több település zöld átállását is hazai cégek fogják irányítani.

Azt is közölte: megegyezés született arról, hogy Magyarország nukleáris képzési támogatást fog biztosítani Kazahsztán számára, illetve emlékeztetett, hogy évente 250 kazah hallgató tanulhat teljes ösztöndíjjal magyar egyetemeken, és a program népszerűségét jelzi, hogy idén már több mint 1400-an jelentkeztek ezekre a helyekre.

Címlapkép forrása: Szijjártó Péter Facebook-oldala

m142 Himars-raketa-sorozatveto-raketacsapas
Fortepan/Tildy Istvánné
Patriot
elektromos auto e-tolto
rétvári bence egészségablak app
ka-52 harci helikopter rosztyek fegyvergyár szankció nyugat
Tematikus PR cikk
2023. november 29.
Agrárszektor Konferencia 2023
2023. december 5.
Otthonteremtés 2024-ben
2023. december 5.
Property Awards 2023
Hírek, eseményajánlók első kézből: iratkozzon fel exkluzív rendezvényértesítőnkre!
Portfolio hírlevél
Ne maradjon le a friss hírekről!
Iratkozzon fel megújult, mobilbarát
hírleveleinkre és járjon mindenki előtt.

Ügyvédek

A legjobb ügyvédek egy helyen

Infostart.hu
Tanfolyam
22+1 órás komplex tanfolyam, ahol a tőzsdei kereskedés és befektetés alapjait sajátíthatod el.
Könyvajánló
Alapmű mindenkinek, akit érdekel a tőzsde világa.
Ez is érdekelhet
havazás