gazvezetek Oroszorszag1
Gazdaság

Egyre fogy a levegő a gázerőművek körül, különös piaci folyamat indult meg

Portfolio
Az akkumulátortechnológia fejlődése átformálja az energetikát, és az olcsóbb alternatívák megjelenésével megkérdőjelezi a gáztüzelésű erőművek életképességét. Az energiaellátás stabilizálására és a szakaszos megújuló energiaforrások ellensúlyozására tervezett óriás akkumulátorok egyre versenyképesebbek, mert a beruházási és működési költségek is jelentősen csökkentek ezeknél. A fejlesztők világszerte sorra mondják vissza a gázerőműépítési projekteket – számolt be a Reuters.

Az iparági szakértőkkel készített interjúkból a Reuters megtudta, hogy a hagyományosan a szél- és napenergia időszakosságának ellensúlyozására használt gáztüzelésű erőművek hosszú távú gazdaságossága jelentősen romlott az akkumulátorokkal szemben. Így egyre több gáztermelő létesítését mondják vissza a beruházók.

Az amerikai székhelyű nonprofit Global Energy Monitor adatai szerint az év első felében világszerte 68 gázerőmű-projektet függesztettek fel vagy töröltek.

A törlések között szerepel a Competitive Power Ventures döntése, miszerint lemond egy New Jersey-i gázerőmű-projektről, valamint a Carlton Power döntése, amely éppen azért nem építi meg az új termelőt, mert helyette a világ egyik legnagyobb akkumulátortelepét hozza létre Manchesterben. Utóbbi már egyértelműen mutatja, hogy az energiatárolás kerül a piac fókuszába szemben a fosszilis projektekkel.

Az akkumulátor-üzemeltetők ma már a gázerőművekkel versenyképes áron kínálnak tartalék energiát a hálózatoknak, ami megkérdőjelezi a hosszú távú gázkeresletre vonatkozó feltételezéseket.

A lítium-ion akkumulátorok ára 2016 és 2022 között a felére csökkent, elérve a 151 dolláros kilowattóránkénti árat, ami gazdaságilag vonzóbbá teszi a tárolást. De épp kedden jelentette be a Northvolt, hogy egy olyan technológiát fejlesztett ki, ami töredék áron képes hasonló tárolási kapacitásra, mint a lítium-ion akkumulátorok.

Mivel a megújuló energiaforrásokból történő termelés rekordszintet ért el Európában és az Egyesült Államokban is, a szél- és napenergia a villamosenergia-termelésben meghaladja a gázt, tovább csökkentve a gáztüzelésű erőművek szerepét az energiaátalakításban.

Az energiagazdaságosság átalakulása a gázerőművek pénzügyi modellezésének átértékelésére készteti a piacot, mivel a fejlesztők már nem feltételeznek állandó felhasználást az erőművek teljes élettartama alatt. Ehelyett a modellezésnek figyelembe kell vennie a csúcskeresletet és a megújuló források időszakos jellegét. Az akkumulátorok és a rendszerösszekötők növekvő részvétele a kapacitáspiacokon, amelyeket hagyományosan a fosszilis tüzelőanyaggal működő erőművek uralnak, tükrözi a változó energetikai környezetet.

A gázerőműveket érintő kihívások ellenére a szén-dioxid-kibocsátás csökkentésére irányuló erőfeszítések növelhetik a fosszilis tüzelőanyaggal működő létesítmények költségeit, és megfontolandó a szén-dioxid-leválasztó infrastruktúra utólagos felszerelése. Eközben további zavaró tényezők – mint például a keresletoldali irányítási kísérletek és az elektromos járművek elterjedése, amelyek képesek tárolni és átcsoportosítani az energiát a csúcskereslet idején –, tovább csökkentik a hagyományos tartalék erőművek iránti igényt.

Címlapkép forrása: Getty Images

tőzsde
pope
kreml moszkva oroszország
kórház
bayraktar tb2 katonai drón stock
Tematikus PR cikk
Tanfolyam
22+1 órás komplex tanfolyam, ahol a tőzsdei kereskedés és befektetés alapjait sajátíthatod el.
Könyvajánló
Alapmű mindenkinek, akit érdekel a tőzsde világa.
Portfolio hírlevél
Ne maradjon le a friss hírekről!
Iratkozzon fel megújult, mobilbarát
hírleveleinkre és járjon mindenki előtt.

Ügyvédek

A legjobb ügyvédek egy helyen

Infostart.hu
2023. november 29.
Agrárszektor Konferencia 2023
2023. december 5.
Otthonteremtés 2024-ben
2023. december 5.
Property Awards 2023
Hírek, eseményajánlók első kézből: iratkozzon fel exkluzív rendezvényértesítőnkre!
Ez is érdekelhet
pope