Dollár helyett euróban kérné az olaj árát az orosz óriás
Gazdaság

IEA: több olaj lesz jövőre a piacon, mint amekkora a kereslet

Portfolio
A globális olajpiacon 2024-ben enyhe kínálati többlet lesz, még akkor is, ha az OPEC+ országok jövőre is meghosszabbítják kitermelés-csökkentésüket - közölte a Nemzetközi Energiaügynökség (IEA) olajpiaci és ipari részlegének vezetője kedden.

Jelenleg az olajpiac deficitben van, és a készletek gyors ütemben csökkennek - mondta Toril Bosoni egy oslói konferencián.

A globális olajkészletek alacsony szinten vannak, ami azt jelenti, hogy fokozott volatilitást kockáztatunk, ha akár a keresleti, akár a kínálati oldalon meglepetések érnek minket

- tette hozzá.

Három OPEC+ forrás a Reutersnek nyilatkozva elmondta, hogy az OPEC+ csoport az e hónap végi ülésén mérlegelni fogja, hogy további olajkínálat-csökkentést hajtson-e végre, miután az árak szeptember vége óta mintegy 16 százalékkal csökkentek. A Brent nyersolaj hordónkénti 81 dollár körüli szintre esett a szeptemberi, 98 dollár közeli 2023-as csúcsról. A kereslettel és a jövő évi esetleges kínálati többlettel kapcsolatos aggodalmak nyomást gyakoroltak az árakra, annak ellenére, hogy a másik oldalról az OPEC+ termeléscsökkentése és a közel-keleti konfliktus is támogatta őket.

brent1121

2022 vége óta Szaúd-Arábia, Oroszország és az OPEC+ más tagjai több körben ígéretet tettek arra, hogy összesen napi 5,16 millió hordóval, azaz a globális kereslet mintegy 5 százalékának megfelelő mértékben csökkenti olajkibocsátásukat. Ebben benne van az OPEC+ által vállalat, napi 3,66 millió hordó, valamint további önkéntes csökkentések Szaúd-Arábia és Oroszország részéről.

A legutóbbi, júniusi ülésén az OPEC+ megállapodott, hogy 2024-ig korlátozza a kínálatot, Szaúd-Arábia pedig júliusban napi 1 millió eurós önkéntes termeléscsökkentést jelentett be, amelyet azóta 2023 végéig meghosszabbított.

Ennek ellenére az IEA mégis úgy látja, hogy 2024-ben kínálati többlet lehet a piacon, még akkor is, ha az OPEC+ országok meghosszabbítják kitermelés-csökkentésüket.

Forrás: Reuters

Címlapkép forrása: Shutterstock

m142 Himars-raketa-sorozatveto-raketacsapas
Fortepan/Tildy Istvánné
Patriot
elektromos auto e-tolto
rétvári bence egészségablak app
Tematikus PR cikk
2023. november 29.
Agrárszektor Konferencia 2023
2023. december 5.
Otthonteremtés 2024-ben
2023. december 5.
Property Awards 2023
Hírek, eseményajánlók első kézből: iratkozzon fel exkluzív rendezvényértesítőnkre!
Portfolio hírlevél
Ne maradjon le a friss hírekről!
Iratkozzon fel megújult, mobilbarát
hírleveleinkre és járjon mindenki előtt.

Kiadó modern irodaházak

Az iroda ma már több, mint egy munkahely. Találják meg most cégük új otthonát.

Infostart.hu
Tanfolyam
22+1 órás komplex tanfolyam, ahol a tőzsdei kereskedés és befektetés alapjait sajátíthatod el.
Könyvajánló
Alapmű mindenkinek, akit érdekel a tőzsde világa.
Ez is érdekelhet
havazás