Átalakítja eszköztárát és felkészült a normalizációra az MNB!
Gazdaság

Itt a friss kamatdöntés, nincs megállás a jegybanki lazításban

Portfolio
A várakozásoknak megfelelően 75 bázisponttal, 12,25%-ról 11,5%-ra mérsékelte irányadó kamatát a Magyar Nemzeti Bank (MNB). A kamatcsökkentési tempó akár még hónapokig hasonló lehet.

A piaci szakértők egyöntetűen erre a lépésre számítottak, hiszen a jegybank az utóbbi hetekben több egyértelmű utalást tett rá, hogy a kamatcsökkentések milyen ütemben folytatódhatnak.

Az MNB májusban kezdte meg irányadó kamatának csökkentését, amit még tavaly októberben pénzügyi stabilitási szempontok miatt drasztikusan 18%-ra emelt. 100 bázispontos vágásokkal idén októberre 13%-ra lazított. Ekkor normalizálta az eszköztárát, visszaállította az alapkamat irányadó jellegét, szűkítette a kamatfolyosót (az egynapos betéti és hitelkamatláb által kijelölt bankközi kamatsávot), szimbolikusan is jelezve, hogy vészkamatemelés időszaka véget ért. Ezzel együtt kicsit óvatosabb tempóra váltott, és 75 bázisponttal folytatta a mérséklést.

A 75 bázispontos kamatcsökkentési tempóra váltás bejött a jegybanknak, hiszen az infláció töretlen csökkenése visszaigazolta, hogy nem kell túl erősen visszafogni a lazítás ütemét, illetve a forint árfolyama is stabil maradt. Ennek fényében érthető, hogy az MNB már arra is vállalkozott, hogy néhány hónapra előre óvatosan előrevetítse a kamatpályát. Virág Barnabás alelnök egy múlt csütörtöki konferencián ugyanis azt mondta, hogy februárban lehet először 10 százalék alatt az alapkamat. Ebbe pedig belefér, hogy ha semmilyen váratlan dolog nem történik, akkor még további két alkalommal 75 bázisponttal csökken az irányadó kamat.

A jegybank a kamatpolitikájához kreált egy "pozitív reálkamat-szabályt" is, amely szerint az irányadó kamatnak magasabbnak kell maradni, mint az utolsó elérhető inflációs adat. A várható inflációs pálya alapján ebbe bőven bele fog férni a 75-ös tempó, és elképzelhető, hogy érdemben majd csak a márciusban megjelenő inflációs jelentéssel együtt vizsgálja felül a lépésközt a monetáris tanács. Ekkor ugyanis már elegendő információ lesz az év eleji átárazási döntésekről, ami kulcsfontosságú a 2024-re várható inflációs pálya megítélésben.

A mai döntés kapcsán a legérdekesebb kérdés, hogy a 15 órakor megjelenő indoklásban, illetve az ugyanekkor kezdődő háttérbeszélgetésen az MNB előáll-e olyan új információval, ami árnyalja a monetáris politika várható lépéseivel kapcsolatos képet. Ezekről szokás szerint beszámolunk.

Címlapkép forrása: Shutterstock

m142 Himars-raketa-sorozatveto-raketacsapas
Fortepan/Tildy Istvánné
Patriot
elektromos auto e-tolto
rétvári bence egészségablak app
Tematikus PR cikk
2023. november 29.
Agrárszektor Konferencia 2023
2023. december 5.
Otthonteremtés 2024-ben
2023. december 5.
Property Awards 2023
Hírek, eseményajánlók első kézből: iratkozzon fel exkluzív rendezvényértesítőnkre!
Portfolio hírlevél
Ne maradjon le a friss hírekről!
Iratkozzon fel megújult, mobilbarát
hírleveleinkre és járjon mindenki előtt.

Ügyvédek

A legjobb ügyvédek egy helyen

Infostart.hu
Tanfolyam
22+1 órás komplex tanfolyam, ahol a tőzsdei kereskedés és befektetés alapjait sajátíthatod el.
Könyvajánló
Alapmű mindenkinek, akit érdekel a tőzsde világa.
Ez is érdekelhet
havazás