FONTOS Leváltották Jenei Zoltán országos kórházi főigazgatót
euro-kotegek-100-euro-penz
Gazdaság

Itt a lista: kiderült, hogy szerepeltek a magyar nagyvállalatok

MTI
|
Portfolio
Az 500 legnagyobb közép-kelet-európai vállalat forgalma 39,8 százalékkal, 1100 milliárd euróra ugrott 2022-ben, összesített nettó nyereségük 46,5 százalékkal 54,745 milliárd euróra nőtt. Emellett az 500 vállalat 2,3 millió embert foglalkoztatott, ami 3,5 százalékos emelkedés az előző évhez képest - derül ki a Coface nemzetközi hitelbiztosító kedden ismertetett CEE Top 500 tanulmányából. A top 500 cég gazdasági teljesítménye reprezentatív mutatóként szolgál az egész régió piaci trendjeire - vélik a felmérés készítői.

A Coface régiós Top 500-as rangsorát továbbra is a lengyel PKN Orlen vezeti, és az előző évi 52 százalékos növekedést követően 111 százalékos forgalomnövekedéssel jelentősen megerősítette helyezését. A második helyen ál a cseh RWE.

Majd a magyar Mol következik, amely az egy évvel korábbi listán is harmadik volt.

A negyedik pozícióban szintén egy magyar vállalat áll, az MVM. Ötödik a cseh Skoda Auto, a hatodik a Jeronimo Martins Polska kiskereskedelmi lánc.

Néhány vállalat felülmúlta versenytársait, és sikeresebbnek bizonyult, mint az előző évben. Ebbe a csoportba főként olyan vállalatok tartoznak, amelyek különösen jól tükrözték a gazdasági helyzetet, azaz profitáltak a nyersanyagárak folyamatos emelkedéséből. Ide tartoznak a villamosenergia-kereskedelemmel és szállítással foglalkozó vállalatok, valamint a petrolkémiai cégek, mint például a bolgár TETs Maritsa Iztok 2 (139.), amely a forgalom 199 százalékos növekedésének köszönhetően 256 helyet lépett előre, a horvát Petrol (263.), amely 231 helyet lépett előre, valamint a litván Ignitis UAB (80.), amely 214 helyet lépett előre, és a román Tinmar Energy (165.), amely 202 helyet lépett előre a rangsorban.

Grzegorz Sielewicz, a Coface nemzetközi hitelbiztosító közép- és kelet-európai regionális közgazdásza a tanulmány összefoglalójában megjegyezte: a kihívások ellenére a kelet-közép-európai régiónak 2022-ben még mindig sikerült stabil, 4 százalékos GDP-növekedést elérnie az előző évi 6,2 százalék után.

Magyarország hasonló pályát járt be 2022-ben, mint régiós társai - mondta Ficsor Dezső, a Coface magyarországi leányvállalatának vezető elemzője.

A villamosenergia és a földgáz árakra jellemző turbulenciák alapjaiban forgatták fel a piacokat. A következő probléma az idei évben, de előreláthatóan még 2024-ben is, a fogyasztás visszaesésének képében jelentkezik erősebben, amikor az energia és nyersanyagárak már csökkentek ugyan, de jóval magasabbak a korábbi szinteknél és a fogyasztói hajlandóság, illetve képesség egyelőre gyengül.

Az ásványi anyagok, vegyi anyagok, kőolaj, műanyag és gyógyszeripari ágazatban nőtt a legnagyobb mértékben a nettó nyereség, több mint 100 százalékkal,

mivel az emelkedő kőolaj- és földgázárak a folyamatos kihívások ellenére a finomítói árréseken keresztül nyereségtermelésre adtak lehetőséget - állapította meg felmérésében a Coface. A közüzemi és közszolgáltatási ágazat a negyedikről a második helyre lépett előre a rendkívüli - több mint 64 százalékos - bevételnövekedésnek köszönhetően.

Bár az autóipar és szállítás továbbra is a vezető ágazatok között van, kihívásokkal szembesült. Többek között a világjárvány és az ellátási lánc problémái miatt csökkent a kereslet, ami a forgalom és a nyereség némi növekedése ellenére is bevételcsökkenést eredményezett - derül ki a felmérésből.

Címlapkép forrása: Getty Images

Gázai övezet tűzszünet izraeli-palesztin konfliktus
yetteluzlet
budapest parlament látcső magyar magyarország
berlaymont, európai bizottság, eu, európai unió, uniós források, európai tanács
nitrogenmuvek
Tematikus PR cikk
2023. november 29.
Agrárszektor Konferencia 2023
2023. december 5.
Otthonteremtés 2024-ben
2023. december 5.
Property Awards 2023
Hírek, eseményajánlók első kézből: iratkozzon fel exkluzív rendezvényértesítőnkre!
Portfolio hírlevél
Ne maradjon le a friss hírekről!
Iratkozzon fel megújult, mobilbarát
hírleveleinkre és járjon mindenki előtt.

Eladó új építésű lakások

Válogass több ezer új lakóparki lakás közül Budán, Pesten, az agglomerációban, vagy vidéken.

Infostart.hu
Tanfolyam
22+1 órás komplex tanfolyam, ahol a tőzsdei kereskedés és befektetés alapjait sajátíthatod el.
Könyvajánló
Alapmű mindenkinek, akit érdekel a tőzsde világa.
Ez is érdekelhet
jenei zoltán okfő