Előfizetői tartalom

Kína hiába költi el az Isten pénzét is, nem áll talpra a gazdasága

Portfolio
Kína új pénzügyminisztere, Lan Fo'an nemrégiben bejelentette, hogy tervezi a költségvetési kiadások növelését, hogy támogassa az ország járvány utáni fellendülését, de egyre nagyobb az aggodalom Peking tényleges költségvetési tűzerőjével kapcsolatban. A lépés magában foglalja a helyi és központi kormányzati kötvények bevetését, egy új, 140 milliárd renminbi (140 milliárd dollár) értékű kincstári hitelkeret létrehozását, valamint a költségvetési hiány két évtizedes csúcsra, 3,8%-ra emelését az idén. Bár a befektetők üdvözölték a bejelentést, elemzők megkérdőjelezik, hogy Kína fiskális képességei mennyire képesek a bizalom megerősítésére és a gazdaság lendületének ösztönzésére – írja a Financial Times.

Mivel a gazdasági növekedés lassul, és a korábbi, beruházások által vezérelt fejlesztési modell veszít erejéből, a bajok tetézésékent Pekingnek a visszaeső adóbevételek jelentette kihívásokkal is szembe kell néznie. A kínai kormány vonakodik a további hitelfelvételektől, tekintettel a helyi önkormányzati szintű jelentős rosszhitelekre és jelentős adósságállományra....

Kedves Olvasónk!

A keresett cikk a portfolio.hu hírarchívumához tartozik, melynek olvasása előfizetéses regisztrációhoz kötött. Lapunk kiemelt tartalmaihoz való hozzáférés díja egy évre 29 845 forint. Választhatsz havi csomagot is, melynek költsége 2 490 forint. További információ és csatlakozás az alábbi gombra kattintva!

Signature előfizetés