kínaigazdaság
Gazdaság

Kína hiába költi el az Isten pénzét is, nem áll talpra a gazdasága

Portfolio
Kína új pénzügyminisztere, Lan Fo'an nemrégiben bejelentette, hogy tervezi a költségvetési kiadások növelését, hogy támogassa az ország járvány utáni fellendülését, de egyre nagyobb az aggodalom Peking tényleges költségvetési tűzerőjével kapcsolatban. A lépés magában foglalja a helyi és központi kormányzati kötvények bevetését, egy új, 140 milliárd renminbi (140 milliárd dollár) értékű kincstári hitelkeret létrehozását, valamint a költségvetési hiány két évtizedes csúcsra, 3,8%-ra emelését az idén. Bár a befektetők üdvözölték a bejelentést, elemzők megkérdőjelezik, hogy Kína fiskális képességei mennyire képesek a bizalom megerősítésére és a gazdaság lendületének ösztönzésére – írja a Financial Times.

Mivel a gazdasági növekedés lassul, és a korábbi, beruházások által vezérelt fejlesztési modell veszít erejéből, a bajok tetézésékent Pekingnek a visszaeső adóbevételek jelentette kihívásokkal is szembe kell néznie. A kínai kormány vonakodik a további hitelfelvételektől, tekintettel a helyi önkormányzati szintű jelentős rosszhitelekre és jelentős adósságállományra.

A fiskális politika korlátozott mozgástere már régebb óta fennálló probléma, amely az elmúlt három-négy évben korlátozta a kormány képességét arra, hogy érdemi növekedéstámogató intézkedéseket hajtson végre.

A 2022-ben bevezetett, szigorú karanténintézkedésekre építő járványkezelés és az ingatlanpiac lassulása okozta gazdasági visszaesésre válaszul a kormány idén fokozatos enyhítő intézkedéseket hajtott végre. Kína azonban óvatos a 2008-as pénzügyi válság után alkalmazott jelentős tőkeáttétel megismétlésével kapcsolatban. A központi kormányzat, amelynek mérlege a helyi önkormányzatokhoz képest viszonylag alacsony adósságszinten van, most vonakodik a komolyabb ösztönzők alkalmazásától.

Annak ellenére, hogy azt állítják, hogy Pekingnek jelentős fiskális források állnak rendelkezésére, elemzők szerint a központi kormányzat tényleges adósságkötelezettségei meghaladják a bejelentett számokat. A kínai pénzügyi struktúra elmosódó határai miatt kihívást jelent a kormány teljes adósságkötelezettségének pontos kiszámítása.

A helyi önkormányzatok adósságának rendezése sürgető kérdéssé vált, ami Pekinget olyan intézkedések végrehajtására késztette, mint például az állami bankok felkérése a kamatterhek csökkentésére és a helyi önkormányzati hitelek futamidejének meghosszabbítására. Kötvénycsere- és adósságtörlesztési stratégiákat alkalmaznak a nemfizetések megelőzésére és a kockázatok mérséklésére.

Miközben Peking egyre kevésbé követeli meg a helyi önkormányzatoktól a növekedési célok tartását, az alapvető probléma továbbra is a megfelelő kormányzati bevételek megteremtése. Reformokra van szükség a helyi önkormányzatok túlzott hitelfelvételéhez vezető költségvetési struktúra kezelésére.

Ahogy Kína az adósságalapú beruházási modellről átáll egy inkább fogyasztásalapú modellre, a földeladásokból és a hozzáadottérték-adókból származó bevételek csökkentek. Ez a gazdasági lassulással együtt azt eredményezte, hogy a 2014-es 18,5%-ról tavaly 13,8%-ra csökkent a GDP-hez viszonyított összesített adóbeszedés.

Kína kompromisszumokra kényszerül a költségvetési kiigazítások között, beleértve a költségvetési források fenntartását, a társadalmi és fejlesztési igények kiegyensúlyozását, valamint a stratégiai célok elérését. Miközben a költségvetési hiány további növelése egy lehetőség, az elemzők kiemelik, hogy ez is komoly problémákat jelenthet.

Címlapkép forrása: Bob Henry via Getty Images

DBZOL20230523005
vakcina
Még az is lehet, hogy óriástőzsde születik
volánbusz
sebességkorlát 30 km/h
Tematikus PR cikk
2024. március 19.
Agrárium 2024
2024. március 7.
Property Warm Up 2024
2024. március 20.
Portfolio-MAGE Járműipar 2024
2024. április 11.
Vállalati Energiamenedzsment 2024
Hírek, eseményajánlók első kézből: iratkozzon fel exkluzív rendezvényértesítőnkre!
Portfolio hírlevél
Ne maradjon le a friss hírekről!
Iratkozzon fel megújult, mobilbarát
hírleveleinkre és járjon mindenki előtt.

Ügyvédek

A legjobb ügyvédek egy helyen

Infostart.hu
Tanfolyam
22+1 órás komplex tanfolyam, ahol a tőzsdei kereskedés és befektetés alapjait sajátíthatod el.
Könyvajánló
Alapmű mindenkinek, akit érdekel a tőzsde világa.
Ez is érdekelhet
vakcina