orszaghaz-parlament-epulete-budapest
Gazdaság

Parlamenti dömping: ma nagy változásokat szavaznak meg

Portfolio
|
MTI
Több mint egy tucat előterjesztést fogadhat el kedden az Országgyűlés, amely elkezdi a harmadik országbeli állampolgárok beutazására és tartózkodására vonatkozó általános szabályokról szóló törvényjavaslat általános vitáját is.

Az Országgyűlés honlapján olvasható napirend szerint reggel 9 órakor napirend előtti felszólalásokkal kezdődött ülésen a képviselők döntenek többek között Magyarország 2022-es zárszámadásról.

  • A parlament kiterjesztheti az Egyesült Nemzetek kiváltságairól és mentességeiről szóló nemzetközi egyezményben biztosított könnyítéseket a World Aquatics Magyarországon működő intézményeire. A Nemzetközi Úszó és Vízilabda Szövetség székhelye a svájci Lausanne-ból költözik Budapestre.
  • Döntés lesz a konzuli védelemről szóló törvény módosításáról, amely a tiszteletbeli konzulok kinevezési feltételeként írja elő, hogy a büntetlen előélet mellett nemzetbiztonsági kockázat sem merülhet fel személyükkel kapcsolatban.
  • A víziközmű-szolgáltatásról szóló törvény módosításával lehetővé válik a nem lakossági felhasználók esetében az eltérő vízdíj alkalmazása.
  • Szavazás lesz az egyes adótörvények módosításáról. A Pénzügyminisztérium a javaslat benyújtásakor azt közölte, jövőre folytatódik az egyes szektorokat érintő különadók fokozatos kivezetése, a reklámadó felfüggesztésének egy évvel történő meghosszabbítása, a közműadó első körben részbeni, majd 2025-től teljes kivezetése. Egyszerűbbé válik a többi között a személyijövedelemadó- és járulékszabályozás, valamint változnak az e-nyugtára és a nyugtaadat-szolgáltatásra vonatkozó szabályok.
  • Külön törvény ülteti át a magyar jogba a globális minimumadóról szóló uniós irányelvet. A globális minimum-adószintet biztosító kiegészítő adókról és ezzel összefüggésben egyes adótörvények módosításáról szóló javaslat a 750 millió euró feletti bevétellel rendelkező vállalatcsoportokra vezeti be az új adóterhet.

A magyar adórendszer változásairól ezen cikkünkben írtunk részletesebben:

Ahogyan beszámoltunk, újra átírná a kormány a bizalmi vagyonkezelőkre (bvk) vonatkozó új adószabályozást: a szeptemberi változathoz képest most némileg kedvezőbb feltételeket alkalmaznának ezeknél. Az új szabályokról Menczel-Kiss Gellértet, a LeitnerLeitner adótanácsadóját kérdeztük meg.

  • Határozathozatalokat követően lesz az egyetemek és a kutatóintézetek, valamint a gazdaság összekapcsoltságának erősítéséhez szükséges egyes törvények, továbbá egyes felnőttképzési és kulturális tárgyú törvények módosításának általános vitája. A törvényjavaslat alapján a Nobel-díjas Krausz Ferenc fizikushoz kötődő Molekuláris-Ujjlenyomat Kutató Központ a Semmelweis Egyetemet fenntartó alapítványhoz kerül.
  • Uniós jogharmonizáció a célja a fenntartható finanszírozás és az egységes vállalati felelősségvállalás ösztönzését szolgáló környezettudatos, társadalmi és szociális szempontokat is figyelembe vevő, vállalati társadalmi felelősségvállalás szabályairól és azzal összefüggő egyéb törvények módosításának.
  • A jogalkalmazás segítésével indokolják a munkavédelmi törvénymódosítást, míg a kiégett üzemanyag és a radioaktív hulladék kezelésének nemzeti politikájáról szóló országgyűlési határozat módosítását a paksi atomerőmű üzemidő-hosszabbításával magyarázzák.
  • Vita lesz a helyi önkormányzatok adósságrendezési eljárásával összefüggő törvények módosításáról, ennek indoka az önkormányzatok gazdasági-pénzügyi stabilitásának megteremtése.
  • Utolsó napirendi pont a harmadik országbeli állampolgárok beutazására és tartózkodására vonatkozó általános szabályokról szóló törvényjavaslat, amely az újra növekvő migráció miatt az idegenrendészeti szabályok szigorítását tartalmazza, valamint meghatározza külföldi állampolgárok Magyarországon történő tartózkodásának, munkavállalásának jogcímeit és feltételeit.

Címlapkép forrása: Getty Images

vásárlás ruha leértékelés akció
ukrajna mikulás
vlagyimir Putyin szaúd-arábia
budapest-kelebia
tőzsde
zelenszkij-orban
Tematikus PR cikk
2024. március 19.
Agrárium 2024
2024. március 7.
Property Warm Up 2024
2024. március 20.
Portfolio-MAGE Járműipar 2024
2024. április 11.
Vállalati Energiamenedzsment 2024
Hírek, eseményajánlók első kézből: iratkozzon fel exkluzív rendezvényértesítőnkre!
Portfolio hírlevél
Ne maradjon le a friss hírekről!
Iratkozzon fel megújult, mobilbarát
hírleveleinkre és járjon mindenki előtt.

Kiadó modern irodaházak

Az iroda ma már több, mint egy munkahely. Találják meg most cégük új otthonát.

Infostart.hu
Tanfolyam
22+1 órás komplex tanfolyam, ahol a tőzsdei kereskedés és befektetés alapjait sajátíthatod el.
Könyvajánló
Alapmű mindenkinek, akit érdekel a tőzsde világa.
Ez is érdekelhet
vásárlás ruha leértékelés akció