Francois Villeroy
Gazdaság

Platózhat az EKB a kamatokkal

Portfolio
Francois Villeroy de Galhau, az Európai Központi Bank (EKB) Kormányzótanácsának tagja a Society of Professional Economists londoni konferenciáján tartott előadásában óvatos kamatpolitikát vetített előre. Azt mondta, az EKB a következő negyedévekben valószínűleg 4%-on fogja tartani a kamatszintet. Az inflációellenes intézkedések gyors lazítására vonatkozó várakozásokkal ellentétben Villeroy a türelmes megközelítés szükségességét hangsúlyozta, és arra utalt, hogy a központi bank az eredetileg tervezettnél korábban befejezheti Covid kötvényvásárlási portfólióját.

Villeroy elmondta, hogy az euróövezet folyamatos és a vártnál kissé gyorsabb dezinflációs tendenciája mellett sem érdemes egyhamar kamatcsökkentést várni – számolt be a Bloomberg.

„Vannak fennsíkok is, ahol megtapasztalhatjuk a magasság hatását és élvezhetjük a kilátást, értékelhetjük az előttünk álló utat. Valószínűleg ezt fogjuk tenni legalább a következő néhány ülésen és a következő néhány negyedévben” – mondta a francia jegybankár.

Az EKB tisztviselője jelezte, hogy az 1700 milliárd eurós PEPP-kötvényportfólióból történő újrabefektetések, amelyeket a Covid-járvány idején az infláció serkentésére terveztek, „valószínűleg 2024 vége előtt” megszűnhetnek. A jelenlegi iránymutatás szerint az újrabefektetések legalább az idei év végéig tartanak. Villeroy megjegyzései azért hangzottak el, mert a kereskedők továbbra is tétováznak a jövő évi kamatcsökkentésre vonatkozó lazaságra vonatkozóan, annak ellenére, hogy a központi bank elkötelezte magát a kamatok 4%-os szinten tartása mellett, mégha csak annyit is ígértek, hogy „elegendő ideig tartják fent a szintet”.

A gazdaság legfontosabb kérdéseiről, az előttünk álló kihívásokról részletesen szó lesz szakmai eseményünkön.

Miközben a pénzügyi piacok 70%-os esélyt jeleznek az első negyedpontos csökkentésre áprilisban és összesen több mint 90 bázispontra számítanak 2024 végéig, Villeroy türelemre intett, kijelentve: „Arra számítsanak, hogy a következő üléseink kicsit unalmasabbak lesznek„. Hozzátette, hogy a jövőbeni kamatcsökkentések előtt a bizonytalanság csökkenésére van szükség.

Annak ellenére, hogy a kamatlábak meghosszabbított platóját jelezte, Villeroy tartózkodott attól, hogy konkrét iránymutatást adjon egy esetleges kamatcsökkentés időzítésére vonatkozóan. Hangsúlyozta az óvatos megközelítés szükségességét, és felvázolta a kamatcsökkentés kulcsfontosságú kritériumait, beleértve a 2%-os céllal szilárdan és tartósan összeegyeztethető inflációs kilátások biztosítását.

Villeroy nyitottságát fejezte ki a határidős iránymutatáshoz való visszatérés lehetőségére a jövőben, bár indikatívabb és szerényebb formában.

Az EKB kötvényportfóliójával kapcsolatban Villeroy eltolta magától, hogy a PEPP-portfólió csökkentésének konkrét sorrendjéről beszéljen, arra hivatkozva, hogy a globális kötvénypiacokon nagyobb volatilitásra számít. Kiemelte, hogy pragmatikus megközelítésre van szükség, figyelembe véve a hazai monetáris politikára gyakorolt hatásokat.

Címlapkép: Francois Villeroy de Galhau, az Európai Központi Bank (EKB) Kormányzótanácsának francia tagja. A fotó forrása: Kimimasa Mayama/EPA/Bloomberg via Getty Images

orbán viktor fidesz kormányfő miniszterelnök
lantos csaba energiaügyi miniszter
jenei zoltán okfő
Tematikus PR cikk
Tanfolyam
22+1 órás komplex tanfolyam, ahol a tőzsdei kereskedés és befektetés alapjait sajátíthatod el.
Könyvajánló
Alapmű mindenkinek, akit érdekel a tőzsde világa.
Portfolio hírlevél
Ne maradjon le a friss hírekről!
Iratkozzon fel megújult, mobilbarát
hírleveleinkre és járjon mindenki előtt.

Kiadó modern irodaházak

Az iroda ma már több, mint egy munkahely. Találják meg most cégük új otthonát.

Infostart.hu
2023. november 29.
Agrárszektor Konferencia 2023
2023. december 5.
Otthonteremtés 2024-ben
2023. december 5.
Property Awards 2023
Hírek, eseményajánlók első kézből: iratkozzon fel exkluzív rendezvényértesítőnkre!
Ez is érdekelhet
orbán viktor fidesz kormányfő miniszterelnök