olafscholz
Gazdaság

Satuba került a német kormány, komoly válság fenyegeti Berlint

Portfolio
Németország egyre mélyülő pénzügyi válsággal küzd, mivel a koalíciós kormány 60 milliárd eurós költségvetési hiánnyal küzd, amelyet az ország legfelsőbb bíróságának nemrégiben hozott döntése váltott ki. Az ítélet alkotmányellenesnek nyilvánította a kormány zöld programra szánt pénzeszközök átcsoportosítására vonatkozó tervét. Mindez nemcsak az energia, az ipar és a mikrochipek támogatását veszélyezteti, hanem szélesebb körű gazdasági kezdeményezésekre is árnyékot vet.

A német alkotmánybíróság döntése súlyos kihívás elé állította a német kormányt: a múlt heti döntés ugyanis kimondta, hogy az egyes, költségvetésen kívüli alapok forrásait csak az eredeti célokra lehet fordítani, nem lehet más alapokba korlátok nélkül átcsoportosítani.

A bírósági döntés rávilágít Olaf Scholz kancellár koalíciójának sebezhetőségére, amely nagymértékben támaszkodott a különalapokra ambiciózus éghajlati és ipari programjának finanszírozása érdekében. A Covid sürgősségi alapból 60 milliárd euró átcsoportosítására tett erőfeszítések meghiúsultak, ami alternatív finanszírozási lehetőségek kétségbeesett kereséséhez vezetett. A kormánypártok közötti nézeteltérések tovább nehezítik a feladatot: Christian Lindner pénzügyminiszter ellenzi az adóemeléseket, a szociális kiadások csökkentése pedig a szociáldemokraták és a zöldek ellenállásába ütközik.

A 200 milliárd eurós energiaár-fék, amelyet az orosz gázszállítások tavalyi leállítására válaszul hoztak létre, most bizonytalansággal néz szembe, mivel a közelgő energiatámogatásokra szánt stabilizációs alap egy része veszélybe került.

Robert Habeck gazdasági miniszter is figyelmeztetett a lehetséges következményekre, és kijelentette, hogy a polgároknak magasabb áram- és gázárakkal kell szembenézniük.

A bírósági döntés kétségbe vonja, hogy a kormány az alkotmányos korlátozások, különösen a szövetségi hiányt a GDP 0,35 százalékára korlátozó adósságfék megkerülése érdekében a különalapokra támaszkodik.

A törvényhozók kedden jogi szakértőkkel közmeghallgatást tartanak, hogy felmérjék a következményeket, de Friedrich Merz ellenzéki vezető azt fontolgatja, hogy jogi úton támadja meg a 200 milliárd eurós alapot. Steffen Hebestreit kormányszóvivő megerősítette, hogy minden különalapot vizsgálnak.

A lehetséges megoldások, mint például a vészhelyzet kihirdetése vagy az adósságfék reformja, sajátos bonyodalmakkal és kockázatokkal járnak. Habeck kiemelte a magas energiaköltségek gazdasági áldozatait, és figyelmeztet Németország zöld átállásának és általános gazdasági fejlődésének károsodására.

A pénzügyi válság túlmutat a szövetségi kormányzaton, és hatással van azokra a tartományokra, amelyek külön pénzeszközöket használtak fel az infrastruktúra és a zöld átmenet támogatására. Ha a döntést jogellenesnek ítélik, az súlyosbíthatja a tartományok pénzügyi kihívásait, és tovább súlyosbíthatja a koalíció gondjait.

A tét nagy, mivel a támogatási programok, az iparágak villamosenergia-költségének csökkentése és a chipgyártóknak tett ígéretek a tét. Bizonytalanság fenyegeti a német vasúthálózat korszerűsítésének és más kritikus fontosságú projektek finanszírozását, amelyeket az éghajlat-változási alapból kellett volna támogatni.

Alexander Thiele alkotmányjogász, aki a kormányt képviselte a bírósági perben, arra utal, hogy az ítélet alapján a különalapok mind szövetségi, mind tartományi szinten jogellenessé válhatnak. Ennek ellenére úgy tűnik, hogy néhány szervezetet ez nem tántorít el, amit az is bizonyít, hogy a berlini városvezetés kifejezte érdeklődését, hogy 80 millió eurót fektetne be egy nagysebességű mágneses lebegővasút-projektbe, amely a különalapból származik.

Címlapkép: Olaf Scholz szövetségi kancellár (SPD) a Bundestagban tartott kormányinfón beszél a képviselőkhöz Christian Lindner (l, FDP) szövetségi pénzügyminiszter és Robert Habeck (M, Szövetség 90/ Zöldek) szövetségi gazdasági és éghajlatvédelmi miniszter mellett. Fotó: Habeber/Dpa/Getty Images.

iskola
áruszállítás kamion határ
macron
Tematikus PR cikk
Tanfolyam
22+1 órás komplex tanfolyam, ahol a tőzsdei kereskedés és befektetés alapjait sajátíthatod el.
Könyvajánló
Alapmű mindenkinek, akit érdekel a tőzsde világa.
Portfolio hírlevél
Ne maradjon le a friss hírekről!
Iratkozzon fel megújult, mobilbarát
hírleveleinkre és járjon mindenki előtt.

Kiadó raktárak és logisztikai központok

A legmodernebb ipari és logisztikai központok kínálata egy helyen

Infostart.hu
2023. november 29.
Agrárszektor Konferencia 2023
2023. december 5.
Otthonteremtés 2024-ben
2023. december 5.
Property Awards 2023
Hírek, eseményajánlók első kézből: iratkozzon fel exkluzív rendezvényértesítőnkre!
Ez is érdekelhet
p-8 poseidon