FONTOS Kiütötték a lakáshiteleket, 1900 milliárd tűnt el a magyarok bankszámláiról
bangkok-thaifold
Gazdaság

Thaiföld gazdasága is nehéz helyzetben van

Portfolio
Thaiföld gazdasága egy éve nem nőtt olyan lassan, mint az idei a harmadik negyedévben, a GDP növekedése 1,5% volt éves összevetésben, ami elmaradt a várt 2,4%-os növekedéstől - számolt be a CNBC.

Thaiföld gazdasági növekedése a harmadik negyedévben az elmúlt közel egy év leglassabb ütemét mutatta, és a szakértők szerint ez a tendencia továbbra is fennmarad. Az ország bruttó hazai terméke (GDP) a hétfőn közzétett hivatalos adatok szerint 1,5%-kal nőtt az előző év azonos időszakához képest a szeptemberrel zárult negyedévben. Ez az adat jelentősen elmarad a Reuters által megkérdezett közgazdászok által várt 2,4%-os növekedéstől, és a második negyedévben megfigyelt 1,8%-os növekedésnél is kisebb.

Chua Han Teng, a DBS Bank közgazdásza megjegyezte, hogy az állami kiadások, a készletek és az áruexport mind hozzájárultak a lassuláshoz, annak ellenére, hogy a magánfogyasztás és az idegenforgalom erős volt. Arra is figyelmeztetett, hogy a populista politika miatt az állami kiadások lehetőségei egyre szűkülnek.

A politikai patthelyzet és a tőzsdei ingadozások hónapokig gyötörték Thaiföldet, amíg Srettha Thavisin szeptember végén miniszterelnökké nem választották. Közgazdászok aggodalmukat fejezték ki, hogy vezetése alatt nehézségekbe ütközhet a hosszú távú gazdasági fellendülés elérése.

A Bank of America Global Research elemzői kommentálták a termelési oldalról folyamatosan gyenge GDP-t, ami azt jelzi, hogy a thaiföldi gazdaság a robusztus fogyasztásnövekedés ellenére gyengébb, mint amit a piaci hangulat sugall. Emellett a jövőbeni szigorodó monetáris politika erőteljesebb hatását prognosztizálták.

A thaiföldi jegybank szeptemberi ülésén nyolcadik egymást követő alkalommal emelte irányadó kamatlábát, és a jövő évre a gazdasági növekedés és az inflációs nyomás növekedését vetítette előre. A Nomura elemzői azonban arra számítanak, hogy a thaiföldi jegybank a november 29-én esedékes ülésén szünetet tart és 2024-ben sem emel.

A Nomura elemzői továbbá kijelentették, hogy a gyenge harmadik negyedéves GDP eredmények miatt még mindig fennáll a kamatcsökkentés kockázata már 2024 második negyedévében. A Bank of Thailand irányadó kamatlábának ez az esetleges szüneteltetése vagy csökkentése bajba sodorhatja a thai fizetőeszközt, amely idén már 1,3%-kal leértékelődött a dollárral szemben.

Címlapkép forrása: Getty Images

boksz kiütve
Budapesti Értéktőzsde
árfigyelő gvh nyitóoldal forrás Portfolio
orszaghaz-parlament-epulete-budapest
budapest magyarország magyar gazdaság
bull bear tőzsde
Narendra Modi, India miniszterelnöke
Tematikus PR cikk
Tanfolyam
22+1 órás komplex tanfolyam, ahol a tőzsdei kereskedés és befektetés alapjait sajátíthatod el.
Könyvajánló
Alapmű mindenkinek, akit érdekel a tőzsde világa.
Portfolio hírlevél
Ne maradjon le a friss hírekről!
Iratkozzon fel megújult, mobilbarát
hírleveleinkre és járjon mindenki előtt.

Eladó új építésű lakások

Válogass több ezer új lakóparki lakás közül Budán, Pesten, az agglomerációban, vagy vidéken.

Infostart.hu
2024. március 19.
Agrárium 2024
2024. március 7.
Property Warm Up 2024
2024. március 20.
Portfolio-MAGE Járműipar 2024
2024. április 11.
Vállalati Energiamenedzsment 2024
Hírek, eseményajánlók első kézből: iratkozzon fel exkluzív rendezvényértesítőnkre!
Ez is érdekelhet
árfigyelő gvh nyitóoldal forrás Portfolio