Paks II ingyenesen felhasznalhato
Gazdaság

Új orosz igazgató került a Paks II. projekt élére

Portfolio
Új paksi projektigazgató lépett hivatalba 2023. november 20-án az orosz fővállalkozó Atomsztrojexport (ASZE) vállalat részéről, miután az eddigi igazgató Alekszandr Merten átadta a projektvezetői megbízatását Vitalij Poljanyinnak, az ASZE alelnökének – derült ki a Roszatom közleményéből. Az új paksi projektigazgató a Belorusz Atomerőmű építési projektigazgatói székéből érkezett Magyarországra.

A személycsere azután történt, hogy augusztus 21-én átlépett a Paks II. projekt a megvalósítás fázisába, és november elején kereskedelmi üzembe lépett a Belorusz Atomerőmű második blokkja, ahol Vitalij Poljanyin építési projektigazgató volt.

A közlemény szerint Vitalij Poljanyin Paks II. kapcsán irányítja majd az új atomerőművi blokkok építését, az építéshez szükséges anyagok és berendezések, valamint a terv- és kivitelezési dokumentáció biztosítását. A távozó vezetőhöz, Alekszandr Mertenhez tartoznak majd a stratégiai ügyek, beleértve a projektet érintő politikai, pénzügyi és jogi együttműködés koordinálását.

A közlemény felidézi, hogy a Paks II. Atomerőmű építési projekt előkészítő szakasza hosszadalmas volt tekintettel arra, hogy az atomerőmű jelentős tervezési és engedélyezési munkát igényelt, illetve jelentős mennyiségű jogi kérdés megoldására volt szükség. Ezért is nevezték ki a fővállalkozó részéről 2021 végén Alekszandr Mertent, aki 2014-től a Roszatom ágazati vezetőjeként a vállalat külföldi jelenlétének fejlesztéséért, illetve a Roszatom vállalatainak külpiacokon történő támogatásáért felelt.

Emlékeztetnek rá, hogy Alekszandr Merten vezetésével sikerült megoldani a Paks II. projekttel összefüggő, rendkívül bonyolult jogi és műszaki kérdéseket, orosz részről optimalizálni a projektirányítást, illetve sikerült hatékony együttműködést kialakítani a magyar megrendelővel. Emellett sikerült megszerezni a következő, a közvetlen építési szakaszhoz kapcsolódó engedélyeket, különösképpen a létesítési engedélyt, amelyet 2022. szeptemberében kapott meg a projekt. Párhuzamosan zajlott a felvonulási terület létesítményeinek építése, a létesítési engedély kézhez vétele után pedig megkezdődtek az aktív előkészületek az építkezésre, beleértve a résfal kialakítását, a talajszilárdítást, illetve a talaj kiemelését a munkagödörből a talajvíz szintjéig.

Az új paksi projektigazgató kapcsán a közlemény felidézi, hogy Vitalij Poljanyin 2018 óta irányította a Belorusz Atomerőmű építését. Vezetésével 2021. júniusában megkezdődhetett a Belorusz Atomerőmű 1-es blokkjának kereskedelmi üzeme, majd 2023. november 1-én a 2-es blokk is kereskedelmi üzembe állt.  Vitalij Poljanyin ebből az alkalomból úgy nyilatkozott, hogy az orosz és belorusz fél jól összehangolt együttműködésének köszönhetően sikerrel zárult a projekt. Úgy vélekedett, hogy a Belorusz Atomerőmű példája segíthet a Roszatomnak új és megbízható partnereket találnia további projektjei megvalósításához.

Vitalij Olgeovics Poljanyin rövid életrajza

A közlemény röviden bemutatja az új paksi projektigazgató életrajzát. 1965. január 30-án született Volgográdban, 1989-ben végzett a Leningrádi Lenin renddel kitüntetett Hajóépítő Főiskolán hőenergetikus automatizációs mérnökként. Az atomenergetikai iparban 1989-ban kezdett dolgozni a Kalinyini Atomerőműben, ahol elektrolakatosként kezdte pályáját végül a hőenergetikai mérőautomatikai osztály helyettes vezetőjeként dolgozott 2009-ig.

2009-től a Nyizsnij Novgorod-i Atomenergoprojekt vállalat technológiai folyamatok automatikus irányítási és elektrotechnikai igazgatóságának vezetője. 2013-ban a Nyizsnij Novgorod-i Atomenergoprojekt (NIAEP) Nyrt. fióktelep vezetője, majd 2014-től a vállalat hőenergetikai ágazatának alelnöke a Juzsnouralszki Hőerőmű 2-es kiépítés építésvezetőjeként. Vitalij Poljanyin 2014 és 2016 között a Nyizsnij Novgorod-i Atomenergoprojekt vállalat alelnöke a Novovoronyezsi Atomerőmű 2-es kiépítés építésvezetőjeként, majd 2017 és 2018 között hasonló beosztásban a finnországi Hanhikivi Atomerőmű projekten dolgozott. Vitalij Poljanyin 2018 és 2023 között a Belorusz Atomerőmű építési igazgatója volt az Atomsztrojekszport (ASZE) vállalalat alelnökeként, 2023. november 20-tól a Paks II. Atomerőmű építési projekt igazgatója, az ASZE alelnöke.

 Címlapkép forrása: Paks II. Facebook-oldala, Portfolio

prima primissima 2023
bika
Megvan, mikor kapják meg a kormány ajándékát a nyugdíjasok
Reuters-forrásmegjelelölés-ukran-katona-gyakorlat-orosz-ukran-haboru2
X twitter Elon Musk
Tematikus PR cikk
2023. november 29.
Agrárszektor Konferencia 2023
2023. december 5.
Otthonteremtés 2024-ben
2023. december 5.
Property Awards 2023
Hírek, eseményajánlók első kézből: iratkozzon fel exkluzív rendezvényértesítőnkre!
Portfolio hírlevél
Ne maradjon le a friss hírekről!
Iratkozzon fel megújult, mobilbarát
hírleveleinkre és járjon mindenki előtt.

Ügyvédek

A legjobb ügyvédek egy helyen

Infostart.hu
Tanfolyam
22+1 órás komplex tanfolyam, ahol a tőzsdei kereskedés és befektetés alapjait sajátíthatod el.
Könyvajánló
Alapmű mindenkinek, akit érdekel a tőzsde világa.
Ez is érdekelhet
prima primissima 2023