franciaorszag-francia-nemzetgyules
Gazdaság

Uniós szégyenpadba kerülhetnek a franciák

Portfolio
Az Európai Bizottság keddi költségvetési jelentésében – a Bloombergnek nyilatkozó, az ügyet ismerő névtelen források szerint – Franciaországot az Európai Unió költségvetési irányelveinek megsértése miatt figyelőlistára teszik, míg Németországot és Olaszországot elmarasztalják, mert nem tartják be teljes mértékben az előírásokat.

Az Európai Bizottság 2024-es nemzeti költségvetésekről szóló véleményének részét képező megfigyelési lista Belgium, Finnország és Horvátország lehetséges jogsértéseire is rámutat.

Ausztria, Lettország, Luxemburg, Hollandia, Portugália és Szlovákia is figyelmeztetést kaphat Brüsszelből az uniós költségvetési céloknak való megfeleléssel kapcsolatos aggályok miatt. A jelentés kiemeli, hogy az Európai Bizottság számára potenciális kihívást jelent az euróövezeten belüli költségvetési szabályok – különösen a hiány- és államadósságcélok – betartatása.

Az értékelés a Stabilitási és Növekedési Paktum (SNP) világjárvány okozta felfüggesztését követi, amely a hiányt a bruttó hazai termék 3%-ában korlátozta. Ez a szünet lehetőséget adott az EU-nak arra, hogy újragondolja az euróövezet különböző gazdaságaira vonatkozó általános költségvetési szabályokat.

Miközben egyetértés van abban, hogy a Stabilitási és Növekedési Paktum keretrendszerének átfogó felülvizsgálatára van szükség, a tagállamok eltérő stratégiai elképzelései akadályozták a reform konkrétumairól való megállapodást. A megújításról szóló döntés meghozatalának közelgő határideje az év vége; ellenkező esetben automatikusan a régi szabályok lesznek újra hatályosak.

Fontos megjegyezni, hogy az EU megfigyelési listáján való szereplés nem von maga után automatikusan következményeket. Az Európai Bizottságnak később döntenie kell arról, hogy megindítja-e a „túlzottdeficit-eljárást” azon országok esetében, amelyek nem hoznak megfelelő korrekciós intézkedéseket, ami pénzügyi szankciókat vonhat maga után. A közelgő ítéletek még változhatnak, mielőtt a Bizottság hivatalosan elfogadja őket, mivel az uniós tagállamokkal folytatódnak a megbeszélések és tárgyalások.

Címlapkép forrása: Getty Images

hotel szálloda
stoltenberg2
hó hegy Ausztria
lengyel ukrán zászló
Nem lesz több méregdrága gigaolimpia - Megnyílik az út Budapest előtt?
izrael-izraeli-zaszlo
Tematikus PR cikk
2023. november 29.
Agrárszektor Konferencia 2023
2023. december 5.
Otthonteremtés 2024-ben
2023. december 5.
Property Awards 2023
Hírek, eseményajánlók első kézből: iratkozzon fel exkluzív rendezvényértesítőnkre!
Portfolio hírlevél
Ne maradjon le a friss hírekről!
Iratkozzon fel megújult, mobilbarát
hírleveleinkre és járjon mindenki előtt.

Kiadó modern irodaházak

Az iroda ma már több, mint egy munkahely. Találják meg most cégük új otthonát.

Infostart.hu
Tanfolyam
22+1 órás komplex tanfolyam, ahol a tőzsdei kereskedés és befektetés alapjait sajátíthatod el.
Könyvajánló
Alapmű mindenkinek, akit érdekel a tőzsde világa.
Ez is érdekelhet
hotel szálloda