uss-carl-vinson
Gazdaság

Váratlan figyelmeztetést kapott Washington szövetségese - Megjelent a közelben egy amerikai repülőgép-hordozó

MTI
Észak-Korea értesítette Japánt, hogy november 22. és december 1. között saját fejlesztésű katonai műholdjának pályára állítását tervezi - jelentette japán parti őrség kedden. Eközben megérkezett Dél-Korea partjaihoz az amerikai Carl Vinson repülőgép-hordozó.

Észak-Korea a katonai kémműholdat hordozó rakétát a Sárga-tenger és a Kelet-kínai-tenger felé tervezi indítani. Phenjan eredetileg októberre tervezte harmadik indítási kísérletét, a májusi és az augusztusi kudarcba fulladt kísérleteket követően.

Kisida Fumio japán miniszterelnök azonnal elítélte a bejelentést, és biztosított mindenkit afelől, hogy Japán védelmi rendszere készen áll bármilyen váratlan szituációra.

Szöul és Washington is figyelmeztette Phenjant, hogy az ENSZ Biztonsági Tanácsa által meghozott határozatok tiltják minden ballisztikus rakéta kilövését.

Szöul megtesz minden szükséges intézkedést, ha Észak-Korea folytatja a rakéta kilövésével kapcsolatos terveit - jelentette ki Kang Hopil altábornagy, a dél-koreai egyesített vezérkari főnökök hadműveleti igazgatója.

Eközben új fázisba lépett az Egyesült Államok és Dél-Korea hónapok óta tartó közös katonai gyakorlatozása;

kedden megérkezett a puszani haditengerészeti támaszpontra a nukleáris meghajtású Carl Vinson repülőgép-hordozó.

Az amerikai 1. repülőgép-hordozó csapásmérő csoport érkezése bizonyítja a dél-koreai-amerikai szövetség közös védelmi pozíciójának és azon elhatározásának szilárdságát, hogy reagáljon az egyre erősödő észak-koreai nukleáris- és rakétafenyegetésre

- mondta Kim Dzsihun ellentengernagy, Dél-Korea tengeri hadműveleti központjának igazgatója.

A Carl Vinson a harmadik ilyen típusú amerikai hajó, amely ebben az évben Dél-Koreába érkezett, a Nimitz márciusi és a Ronald Reagan októberi látogatása után.Frissítés (10:18): Néhány órával a bejelentést követően Kim Gun, a Koreai-félsziget békéjéért és biztonsági ügyeiért felelős különleges megbízottja, Jung Pak, az Egyesült Államok észak-koreai különleges képviselő helyettese és Hirojuki Namazu, a japán külügyminisztérium megbízottja telefonon egyeztetett Észak-Korea terveiről - közölte a dél-koreai külügyminisztérium, hozzátéve, hogy a felek megvitatták a közös válaszlépések összehangolásának módjait, illetve újfent felszólították Phenjant, hogy álljon el tervétől.

Igazán elkeserítőnek tartjuk, hogy Észak-Korea a nemzetközi közösség többszöri figyelmeztetése ellenére is bejelentette a kilövési tervét

- mondta Im Szuszok, a dél-koreai külügyminisztérium szóvivője, majd hozzátette, hogy Észak-Korea semmilyen ürüggyel sem igazolhatja a rakétakilövési tervét.

Észak-Korea szintén kedden azt közölte, hogy mindezek ellenére továbbra is kiáll amellett, hogy megerősíti katonai haderejét. Ez az ország szuverén joga, és ez a lépés Phenjan válasza az Egyesült Államok űrbéli megfigyelő rendszerének fejlesztésére - jelentette az észak-koreai állami hírügynökség, a KCNA.

A címlapkép illusztráció. Kép: A USS Carl Vinson. Fotó forrása: Getty Images

GettyImages-1450756428
mohu-drs
műtrágya
gabona-ukrajna-importtilalom
Tematikus PR cikk
2024. március 19.
Agrárium 2024
2024. március 7.
Property Warm Up 2024
2024. március 20.
Portfolio-MAGE Járműipar 2024
2024. április 11.
Vállalati Energiamenedzsment 2024
Hírek, eseményajánlók első kézből: iratkozzon fel exkluzív rendezvényértesítőnkre!
Portfolio hírlevél
Ne maradjon le a friss hírekről!
Iratkozzon fel megújult, mobilbarát
hírleveleinkre és járjon mindenki előtt.

Eladó új építésű lakások

Válogass több ezer új lakóparki lakás közül Budán, Pesten, az agglomerációban, vagy vidéken.

Infostart.hu
Tanfolyam
22+1 órás komplex tanfolyam, ahol a tőzsdei kereskedés és befektetés alapjait sajátíthatod el.
Könyvajánló
Alapmű mindenkinek, akit érdekel a tőzsde világa.
Ez is érdekelhet
mohu-drs