Előfizetői tartalom

Már 558 ezer forint a bruttó átlagbér, de nem örülhetünk igazán

Portfolio
Szeptemberben újra nőtt a keresetek reálértéke az előző év azonos időszakához képest. Ezzel egy évig tartó csökkenő trend szakadt meg. A dolgozók azonban egyelőre nem örülhetnek igazán: egyrészt csökkent a bérdinamika, másrészt csak a bértárgyalási forduló után érzik majd, hogy nő a fizetésük értéke.

Szeptemberben 558 ezer forintra nőtt a bruttó átlagkereset, ami 14,1%-kal magasabb az egy évvel korábbinál - derült ki a KSH friss adataiból. A nettó átlagbér 371 ezer forinton alakult. Mindez a bérdinamika lassulását jelzi, hiszen az elmúlt hónapokban 15% feletti emeléseket láttunk. Ilyen "alacsony", 14% körüli növekedést utoljára 2022 elején láttunk.

Ugyanakkor a rendszeres (jutalom nélküli) keresetek emelkedési üteme kissé magasabb, 15% körüli. Ahogy az alábbi ábrán látható, valójában a közszféra egyébként is alacsony béremelkedési üteme lassult tovább, 12% közelébe.

A bruttó mediánbér 450 ezer forint volt, míg a nettó 300 ezer forinton alakult. (A mediánbér a fizetések sorba rendezésével jön létre a legalacsonyabbtól a legmagasabbig. A középen álló dolgozó bére lesz a medián. A dolgozók fele a mediánnál többet, míg a másik fele kevesebbet keres.) A mediénbér növekedési üteme nem tér el érdemben az átlagbérétől.

Kedves Olvasónk!

A keresett cikk a portfolio.hu hírarchívumához tartozik, melynek olvasása előfizetéses regisztrációhoz kötött. Lapunk kiemelt tartalmaihoz való hozzáférés díja egy évre 29 845 forint. Választhatsz havi csomagot is, melynek költsége 2 490 forint. További információ és csatlakozás az alábbi gombra kattintva!

Signature előfizetés