Előfizetői tartalom

Felszólította a magyar parlamentet a szuverenitásvédelmi törvény elutasítására az Európa Tanács emberi jogi biztosa

Portfolio
A tervezett magyar szuverenitásvédelmi törvény és a felállítandó szuverenitásvédelmi hivatal „jelentős kockázatot jelent az emberi jogokra nézve, és el kell vetni” – hangsúlyozta hétfőn kiadott állásfoglalásában Dunja Mijatović. Az Európa Tanács emberi jogi biztosa (nem uniós szerv illetékese) ezért úgy fogalmazott: „felszólítom a magyar parlamentet, hogy tegye félre ezeket a javaslatokat, és használja fel jogalkotási és felügyeleti hatáskörét az emberi jogok és alapvető szabadságjogok védelmére az Európai Egyezménnyel és az Európa Tanács alapvető értékeivel összhangban”. Fontos, hogy az Európa Tanács nem uniós szerv, nem összekeverendő az Európai Tanáccsal, az állam- és kormányfők testületével, amelynek elnöke, Charles Michel, éppen ma reggel járt Budapesten és tárgyalt Orbán Viktor kormányfővel.

Az állásfoglalásban az emberi jogi biztos leszögezte: „Az a javaslat, hogy Magyarországon létrehozzanak egy "Szuverenitásvédelmi Hivatalt", amely széleskörű hatáskörrel rendelkezne, hogy minden olyan szervezet vagy személy ellen nyomozást folytasson, akit azzal gyanúsítanak, hogy külföldi érdekeket szolgál vagy a nemzeti szuverenitást fenyegeti, jelentős kockázatot jelent...

Kedves Olvasónk!

A keresett cikk a portfolio.hu hírarchívumához tartozik, melynek olvasása előfizetéses regisztrációhoz kötött. Lapunk kiemelt tartalmaihoz való hozzáférés díja egy évre 29 845 forint. Választhatsz havi csomagot is, melynek költsége 2 490 forint. További információ és csatlakozás az alábbi gombra kattintva!

Signature előfizetés