Előfizetői tartalom

Tovább zuhantak a beruházások Magyarországon

Portfolio
Folytatódott a beruházások lejtmenete a harmadik negyedévben Magyarországon. A KSH jelentése szerint a volumen 2,2%-kal csökkent az előző negyedévhez képest, így éves alapon már 12,1%-os a visszaesés.

A beruházások ötödik negyedéve zsugorodnak, mostanra a volumen (a koronavírus-válság rövid sokkját leszámítva) ötéves mélypontjára süllyedt.

A beruházási teljesítményben sajátos kettősség látszik. Az építési beruházások zuhannak, a gépberuházások még növekedést mutatnak. Utóbbi azonban szinte csak a feldolgozóipari fejlesztéseket tükrözi, a többi ágazatban óriási, éves alapon több esetben 20-30% körüli az éves szakadás.

A beruházások alakulása *
(2023. 3. negyedév, éves változás, %-ban)
Feldolgozóipar 6,3
Ingatlanügyletek -28,9
Szállítás, raktározás -27,2
Kereskedelem -10,6
Közigazgatás 9,3
Mezőgazdaság -20,8
Információ, kommunikáció -26,2
Energia -7,1
Művészet, szabadidő -17,6
Beruházások összesen -12,1
Ebből:  
Építés -21,6
Gép, berendezés 6,8
Forrás: KSH, Portfolio * néhány kiemelt ágazatban

Ezt fogalmazza meg a KSH a közleményének alcímében – az újabban felvett – „kényszeres jóhírmondásával" úgy, hogy „2023 III. negyedévében 12,1%-kal csökkentek a beruházások a feldolgozóipari fejlesztések 6,3%-os növekedése mellett". Jól látszik ennek a jelentősége az alábbi ábrán, ami a beruházáshoz történő ágazati hozzájárulásokat mutatja, kékkel a feldolgozóipar hatása:

Kedves Olvasónk!

A keresett cikk a portfolio.hu hírarchívumához tartozik, melynek olvasása előfizetéses regisztrációhoz kötött. Lapunk kiemelt tartalmaihoz való hozzáférés díja egy évre 29 845 forint. Választhatsz havi csomagot is, melynek költsége 2 490 forint. További információ és csatlakozás az alábbi gombra kattintva!

Signature előfizetés