Előfizetői tartalom

Egyszer már sikerült legyőzni az adósság rémét, de most sokkal nehezebb helyzetben van a világ

Portfolio
A masszív fiskális politikai támogatás a 2007/8-as pénzügyi válság után és a 2020/21-es koronavírus-válság a második világháború óta nem látott szintre növelte az államadósság-rátákat világszerte. A magas adósság csapdájából ki lehet törni, ezt mutatják a történelmi tapasztalatok. A Commerzbank elemzője összegyűjtötte, mit tanulhatnak a mai kormányok a múlt tapasztalataiból. Az elemzés nem sok jót ígér: a siker múltban fennálló feltételei közül most egyik sem tűnik reálisnak.

A világ nagy gazdaságai nyakig el vannak adósodva. Az Egyesült Államok államadóssága a GDP arányában kicsivel 100% alatt van (más módszertan szerint mérve ennél jóval magasabb), miközben a 2007/8-as pénzügyi válság előtt még 35% volt. Hasonló trend más országokban is megfigyelhető. A világ országaira jellemző magas államadósság-ráták aggasztóak, de nem precedens nélküliek – figyelmeztet a Commerzbank.

A brit példa

A szintén 100% körüli államadósság-rátától szenvedő Egyesült Királyság egy jó példa: a britek államadóssága a második világháború után a GDP 250%-ára rúgott. A 19-ik században, a napóleoni Franciaország feletti győzelem idején kétszer olyan magas volt, mint ma.

A britek mind a két alkalommal sikeresen leszorították az államadósságukat a GDP arányában.

Kedves Olvasónk!

A keresett cikk a portfolio.hu hírarchívumához tartozik, melynek olvasása előfizetéses regisztrációhoz kötött. Lapunk kiemelt tartalmaihoz való hozzáférés díja egy évre 29 845 forint. Választhatsz havi csomagot is, melynek költsége 2 490 forint. További információ és csatlakozás az alábbi gombra kattintva!

Signature előfizetés