FONTOS Orbán Viktor elárulta, miért Sulyok Tamás lesz a köztársasági elnök
 
Előfizetői tartalom

Így nehéz lesz megállítani a felmelegedést - Idén is nő a globális szén-dioxid-kibocsátás

Portfolio
Összességében idén is növekszik a Föld országainak szén-dioxid-kibocsátása, ezen belül viszont a legnagyobb szennyezők közül az Egyesült Államoké és az Európai Unióé csökken, jelentősen emelkedik viszont Indiában és Kínában, derül ki a Global Carbon Projekt legfrissebb elemzéséből.

Az előrejelzések szerint a fosszilis energiaforrások felhasználásából származó globális szén-dioxid-kibocsátás 2023-ban 1,1 százalékkal 36,8 gigatonnára fog növekedni, ráadásul a szén, a kőolaj, a földgáz és a cement esetében növekedés várható:

  • A szénből származó kibocsátás (ez a globális kibocsátás 41%-a) az előrejelzések szerint 1,1 százalékkal emelkedik, elsősorban Indiában és Kínában, de összességében a világ más részein is növekedés várható, de jelentősen csökken az Egyesült Államokban és az Európai Unióban.
  • Az olajból származó kibocsátás (ez a globális kibocsátás 32%-a) az előrejelzések szerint 1,5 százalékkal emelkedik, kis mértékben csökken az Egyesült Államokban és az Európai Unióban, de jelentősen növekszik Kínában és Indiában.
  • A földgázból származó kibocsátás (ez a globális kibocsátás 21%-a) az előrejelzések szerint 0,5 százalékkal emelkedik, az Európai Unióban jelentős csökkenéssel, az USA-ban, Kínában és Indiában pedig növekedéssel számolnak a tanulmányban.
  • A cement miatti kibocsátás (ez a globális kibocsátás 4%-a) az előrejelzések szerint 0,8 százalékkal nő, csökkenés várható az Európai Unióban, az USA-ban és Kínában, növekedés pedig Indiában és a világ többi részén.

Ezzel a fosszilis CO2-kibocsátás új rekordszintre emelkedik, és 1,4 százalékkal meghaladja a 2019-es, Covid előtti szintet, áll a Global Carbon Projekt legfrissebb elemzésében.

A Global Carbon Projekt egy nemzetközi kutatási projekt a globális fenntarthatósággal foglalkozó Future Earth kutatási kezdeményezésen belül, és a World Climate Research Programme kutatási partnere. Célja, hogy teljes képet alkosson a globális szénciklusról, beleértve annak biofizikai és emberi dimenzióit, valamint a köztük lévő kölcsönhatásokat és visszacsatolásokat.

Kedves Olvasónk!

A keresett cikk a portfolio.hu hírarchívumához tartozik, melynek olvasása előfizetéses regisztrációhoz kötött. Lapunk kiemelt tartalmaihoz való hozzáférés díja egy évre 29 845 forint. Választhatsz havi csomagot is, melynek költsége 2 490 forint. További információ és csatlakozás az alábbi gombra kattintva!

Signature előfizetés