Előfizetői tartalom

Két ajándék is lehet Magyarország karácsonyfája alatt – Csalódás vagy örömmámor lesz a vége?

Egy hét különbséggel két nagy hitelminősítő is ítéletet mond Magyarországról, előbb a Standard & Poor’s, majd a Fitch Ratings szakemberei teszik közzé értékelésüket. Egy negatív irányú döntés előbbi cégnél lenne különösen fájdalmas, hiszen annak komoly piaci következményei is lehetnek, azonban az elmúlt hónapok kedvező változásai után erre talán kevés esély van. Persze maradtak még kockázatok a magyar gazdasággal kapcsolatban, melyek hatására akár a vészcsengő is megszólalhat a hitelminősítők fejében.

Jön az utolsó két idei minősítés

Az előzetesen közzétett naptárak alapján a Standard & Poor’s most pénteken, a Fitch Ratings pedig rá egy hétre teheti közzé friss elemzését és ítéletét a magyar gazdaságról. Ezzel lezárul a nagy hitelminősítők 2023-as felülvizsgálati sorozata.

Szokás szerint három lehetőségük van a minősítőknek a mostani dátum alkalmával:

  • Nem változtatnak semmit és részletes értékelést sem adnak ki Magyarországról, csak röviden jelzik, hogy az eddigi szinten marad a besorolás és a kilátás.
  • Nem módosítanak, de egy friss elemzésben értékelik a magyar gazdaságot, illetve a kilátásokat.
  • Ha indokoltnak tartják, akkor változik a minősítés vagy annak kilátása.

Mire számíthatunk?

Az S&P idén január végén minősítette le Magyarországot, a BBB mínusz besorolás mellé stabil kilátást adtak, júliusban pedig megerősítették ezt az osztályzatot. A jelenlegi besorolásunk

Kedves Olvasónk!

A keresett cikk a portfolio.hu hírarchívumához tartozik, melynek olvasása előfizetéses regisztrációhoz kötött. Lapunk kiemelt tartalmaihoz való hozzáférés díja egy évre 29 845 forint. Választhatsz havi csomagot is, melynek költsége 2 490 forint. További információ és csatlakozás az alábbi gombra kattintva!

Signature előfizetés