Előfizetői tartalom

Nincs év végi hajrá a magyar iparban

Portfolio
Gyengén kezdte az év utolsó negyedévét a magyar ipar: októberben az előzetes adatok szerint szeptemberhez képest 0,6%-kal csökkent a termelés volumene. Éves alapon (naptárhatással igazítva) 2,8%-os a visszaesés.

A szektor teljesítménye 2022 második felében visszaesett, az idén pedig stagnálás közeli helyzet figyelhető meg, nagyjából a négy évvel ezelőtti szinten.

Az ipar visszafogott eredménye mögött elsősorban az energiaköltségek megemelkedése, valamint a külső konjunktúra lanyhulása állhat. Előbbiben várható javulás, ahogy a gáz- és áramszerződések a következő hónapokban megújulnak, a utóbbiban viszont egyelőre inkább romló kilátások a jellemzők.

A magyar gazdaság jövő évi kilátásairól szól az év utolsó Signature Klubja.

A KSH a közelmúltban felvett kényszeres "jóhírmondó" magatartását ma sem hazudtolta meg, a jelentésének azt a címet adta, hogy "3,2%-kal csökkent az ipari termelés, a két legnagyobb súlyú gépipari alágban azonban nőtt a kibocsátás". Természetesen az, hogy két ágazatban éves alapon növekedés volt megfigyelhető októberben, csak annyit jelent, hogy a többi ágazatban nagyobb a zsugorodás, így jön ki a 3,2%-os (igazítva 2,8%-os) visszaesés.

Kedves Olvasónk!

A keresett cikk a portfolio.hu hírarchívumához tartozik, melynek olvasása előfizetéses regisztrációhoz kötött. Lapunk kiemelt tartalmaihoz való hozzáférés díja egy évre 29 845 forint. Választhatsz havi csomagot is, melynek költsége 2 490 forint. További információ és csatlakozás az alábbi gombra kattintva!

Signature előfizetés