Előfizetői tartalom

Itt a sorsdöntő pillanat abban az EU-s büdzsévitában, ahol nem Magyarország a rosszfiú

Portfolio
Az Európai Unió pénzügyminiszterei döntő fontosságú megbeszélésre készülnek csütörtökön a Stabilitási és Növekedési Paktum (SGP) reformjáról, amelynek célja az unión belüli közkiadásokat szabályozó rendszer átalakítása. A jelenlegi állás szerint a diplomaták még nem jutottak konszenzusra a tagállami költségvetéseket meghatározó reformot illetőn, és bizonytalan, hogy a 19 órára tervezett vacsora során sikerül-e dűlőre jutniuk. Bár ez a vita gyakorlatilag kiterjed az egyes országok zöldberuházásaira, adósságszintjeire, az ukrán háború miatti védelmi kiadásokkal kapcsolatos kérdésekre, kevéssé van a figyelem középpontjában. Ráadásul bár eleinte a magyar kormány is vétózta az Európai Bizottság javaslatát, mostanra beállt a fősodorba, és ebben a vitában nem a budapesti vezetés a rosszfiú.

A tárgyalások középpontjában az áll, hogy az év vége előtt sürgősen politikai megállapodásra kellene jutnia a tagállamoknak. A fő gond az, hogy az uniós kormányoknak elegendő időt kell hagyni arra, hogy április előtt véglegesítsék a jogi szöveget az Európai Parlamenttel, mivel azután a képviselők a júniusi EP-választások előtt kampánykörútra indulnak, ami késleltetheti...

Kedves Olvasónk!

A keresett cikk a portfolio.hu hírarchívumához tartozik, melynek olvasása előfizetéses regisztrációhoz kötött. Lapunk kiemelt tartalmaihoz való hozzáférés díja egy évre 29 845 forint. Választhatsz havi csomagot is, melynek költsége 2 490 forint. További információ és csatlakozás az alábbi gombra kattintva!

Signature előfizetés