Előfizetői tartalom

Történelmi döntést kell hozniuk az olaj- és gázvállalatoknak

Az olaj- és gáztermelő vállalatoknak és országoknak kulcsfontosságú döntést kell meghozniuk az energiarendszerben a jövőben betöltendő szerepüket illetően, miközben a klímaválság súlyosbodását nagyrészt ezen iparág alaptermékei táplálják. A társaságoknak el kell dönteniük, hogy a klímaválság elmélyítéséhez járulnak-e hozzá, vagy a megoldás részesévé válnak a tiszta energára való átállással. Az energiaátállás megtörténhet az olaj- és gázipar bevonása nélkül is, de úgy költségesebb és nehezebb - áll a Nemzetközi Energiaügynökség (IEA) jelentésében, amely arra keresi a választ, hogy mit tehet az iparág az energiaátmenet felgyorsítása és saját túlélése érdekében.

Itt az igazság pillanata

Amint arról beszámoltunk, Fatih Birol, az IEA ügyvezető igazgatója egyenesen úgy fogalmazott a jelentés bemutatásakor tett nyilatkozatában, hogy

az olaj- és gázipari vállalatoknál eljött az igazság pillanata.

Az iparágnak el kell köteleznie magát amellett, hogy valóban segíti a világot energiaszükségleteinek és éghajlati céljainak teljesítésében - fogalmazott az IEA vezetője a jelentésnek az ENSZ idei klímacsúcsa (COP28, november 30. - december 12.) elé időzített nyilvánosságra hozatalakor.

Kedves Olvasónk!

A keresett cikk a portfolio.hu hírarchívumához tartozik, melynek olvasása előfizetéses regisztrációhoz kötött. Lapunk kiemelt tartalmaihoz való hozzáférés díja egy évre 29 845 forint. Választhatsz havi csomagot is, melynek költsége 2 490 forint. További információ és csatlakozás az alábbi gombra kattintva!

Signature előfizetés