Előfizetői tartalom

Kibukott a kínai kamatjéghegy csúcsa, közel a gazdasági süllyedés

Portfolio
Kínában a hitelköltségek várhatóan 2024-ben is magasak maradnak, ami a deflációs nyomás fennmaradásával fenyeget, ez pedig visszafoghatja a gazdasági növekedést. A Kínai Népbank (PBOC) irányadó kamatlábakat csökkentő intézkedései és a bankok kamatakciói ellenére a Bloomberg számításai szerint az inflációval kiigazított reálhitelkamatok 4% fölé emelkedtek, és valószínűleg megközelítik az 5%-ot, ami 2016 óta a legmagasabb szint.

Kína inflációval kiigazított reálkamatlábai történelmi csúcson vannak, meghaladják a 4%-ot, és várhatóan megközelítik az 5%-ot. Ez jelentősen magasabb, mint az egyéves hitelek irányadó alapkamata, amely jelenleg 3,45%-on áll – írja a Bloomberg. A magasabb reálkamatok komoly kárt okozhatnak az ország gazdaságának, mivel visszafogják a hitelfelvételt és a költekezést....

Kedves Olvasónk!

A keresett cikk a portfolio.hu hírarchívumához tartozik, melynek olvasása előfizetéses regisztrációhoz kötött. Lapunk kiemelt tartalmaihoz való hozzáférés díja egy évre 29 845 forint. Választhatsz havi csomagot is, melynek költsége 2 490 forint. További információ és csatlakozás az alábbi gombra kattintva!

Signature előfizetés