Előfizetői tartalom

Kilövési engedélyt adott az EU a Gazpromra, ha megzsarolná Magyarországot

Az orosz gázmanipulációs lépések és a gázszállítások fegyverként való felhasználása miatt megkapják a tagállamok azt a jogot, hogy átmenetileg korlátozzák az EU területére érkező orosz vezetékes és LNG-alapú gázszállításokat azért, hogy az orosz gázról leválás ne jelentsen számukra biztonsági fenyegetést, azaz ne tudja őket zsarolni az orosz fél a folyamat során – ezt a nagy horderejű politikai alkut sikerült összehoznia az uniós tagállamokat tömörítő Tanács és az Európai Parlament tárgyalódelegációjának.

Mi a lényeg? Az alku leegyszerűsítve azt jelenti, hogy a múltbeli tapasztalatok és a potenciális jövőbeli lépések miatt megkapják a tagállamok a válaszfegyvert az orosz gázmanipulációs lépésekre, hiszen kimondott cél az orosz gázról leválás 2027-re, illetve a jelentős függőség érdemi mérséklése; és ha ennek során megpróbálná az ellátásbiztonságon keresztül zsarolni...

Kedves Olvasónk!

A keresett cikk a portfolio.hu hírarchívumához tartozik, melynek olvasása előfizetéses regisztrációhoz kötött. Lapunk kiemelt tartalmaihoz való hozzáférés díja egy évre 29 845 forint. Választhatsz havi csomagot is, melynek költsége 2 490 forint. További információ és csatlakozás az alábbi gombra kattintva!

Signature előfizetés