Előfizetői tartalom

Óriási lépést tett Szerbia az orosz gázról leválás felé

Portfolio
Vasárnap átadták a bolgár-szerb földgáz interkonnektort, amelynek évi kapacitása 1,8 miliárd köbméter, a szerb éves gázfogyasztás mintegy 60%-a, és amellyel Szerbia lehetőséget kapott azeri és görög LNG-kikötőből való gázimportra, ezzel pedig óriási lépést tett az orosz gáz jelentős részének kiváltása felé. Nem véletlen, hogy a bolgár elnök a szerbiai Nis városában tartott avató ünnepségen úgy fogalmazott: "ma megváltoztatjuk Európa energiatérképét". A szerb miniszter és az azeri elnök is nagy szavakat mondott a rangos eseményen, amely magyar szempontból is fontos fejlemény.

Vasárnap megkezdte működését a bolgár-szerb interkonnektor, amely a bulgáriai Novi Iskar városa és a szerbiai Nis városa közötti földgáz kapcsolatot teszi lehetővé, a vezeték szerbiai szakasza 108 km hosszú, a bolgár 62 km, az interkonnektor éves kapacitása 1,8 milliárd köbméter, és kétirányú szállítást tesz lehetővé. A vasárnapi eseményt már megelőzte egy november...

Kedves Olvasónk!

A keresett cikk a portfolio.hu hírarchívumához tartozik, melynek olvasása előfizetéses regisztrációhoz kötött. Lapunk kiemelt tartalmaihoz való hozzáférés díja egy évre 29 845 forint. Választhatsz havi csomagot is, melynek költsége 2 490 forint. További információ és csatlakozás az alábbi gombra kattintva!

Signature előfizetés