Előfizetői tartalom

Véget érhet a norvég kamatemelési ciklus

Portfolio
Meglepte az elemzőket, hogy Norvégia maginflációs rátája novemberben 5,8%-ra csökkent, ami elmaradt a konszenzus által előre jelzett 5,9%-os szinttől. A váratlan lassulás miatt a piacok azt kezdik árazni, hogy a központi bank leállhat a további kamatemeléssel ezen a héten. Az adatok már azt mutatják, hogy széles körben beindult a gazdaság kihűlése, így a Norges Bank talán elérte a jelenlegi kamatemelési ciklus csúcspontját, és az irányadó szintet várhatóan stabilan 4,25%-on tartják majd – írja a Bloomberg.

A maginfláció lassulása a Norges Bank 6,1%-os becsléséhez képest az árnövekedés tartósabb mérséklődésére utal. Frank Jullum, a Danske Bank közgazdásza megjegyzi, hogy bár az infláció továbbra is a 2%-os cél felett van, a középtávú mutatók a kamatlábak valószínű csúcsára utalnak. A gazdasági lassuláshoz igazodva a fosszilis energiahordozókban bővelkedő ország...

Kedves Olvasónk!

A keresett cikk a portfolio.hu hírarchívumához tartozik, melynek olvasása előfizetéses regisztrációhoz kötött. Lapunk kiemelt tartalmaihoz való hozzáférés díja egy évre 29 845 forint. Választhatsz havi csomagot is, melynek költsége 2 490 forint. További információ és csatlakozás az alábbi gombra kattintva!

Signature előfizetés