Előfizetői tartalom

Magyarország szép csendben a világ legfejlettebb országai közé került

Magyarországon mind a mai napig mélyen él a köztudatban, hogy gazdaságunk kétségbeesetten próbálja utolérni a fejlett világot, miközben folyamatosan ott lebeg előttünk a "közepes jövedelem csapdájának" rémképe. Ha élnek Németországban, az Egyesült Királyságban, Ausztriában rokonaink, vagy mi magunk gyakran látogatjuk ezeket az országokat, kétségbeejtőnek tűnhet lemaradásunk. Csakhogy a fejlett országoktól való távolságunk olyannyira nem nagy, hogy valójában már Magyarország is fejlett országnak nevezhető. Miért olyan hihetetlen ez? Talán épp azért, mert rendre a fejlett országok legszűkebb világelitjéhez mérjük magunkat – egyébként nem alaptalanul.

Korábbi cikkünkre reagálva egy szemfüles olvasónk levélben fel akarta hívni figyelmünket egy vélt hibára: a Világbank által kalkulált vásárlóerő-paritáson mért egy főre jutó magyar GDP dollárban kifejezve csak egy kicsivel marad el a japántól, ami azt jelenti, hogy az adatok szerint Magyarország majdnem olyan fejlett, mint Japán. Kételyeit meg lehet érteni ezzel kapcsolatban...

Kedves Olvasónk!

A keresett cikk a portfolio.hu hírarchívumához tartozik, melynek olvasása előfizetéses regisztrációhoz kötött. Lapunk kiemelt tartalmaihoz való hozzáférés díja egy évre 29 845 forint. Választhatsz havi csomagot is, melynek költsége 2 490 forint. További információ és csatlakozás az alábbi gombra kattintva!

Signature előfizetés