Előfizetői tartalom

A Covidnál is nagyobb egészségügyi veszélyre figyelmeztetnek

A világban átlagosan 2-3 percenként, Magyarországon negyedóránként meghal egy ember szepszisben. A véráramfertőzésnek vagy vérmérgezésnek is nevezett súlyos állapot megközelítőleg 40 millió áldozatot követelt világszerte az elmúlt négy évben, amikor a COVID-19 hétmillió ember halálát okozta. A különbség majdnem hatszoros, vagyis a szepszis sokkal nagyobb veszély – hívja fel a figyelmet az Európai Szepszis Szövetség elnöke. Az európai szepszisjelentés szerint ugyanakkor a COVID-19 számlájára írt halálesetek többsége is szepszis következménye. Bárhonnan nézzük, miután az antibiotikumrezisztencia miatt már alig van hatékony kezelés, létkérdés új terápiák kifejlesztése, amin egy EU-projekt keretében is gőzerővel dolgoznak.

Az Európai Unió támogatásával kutatók új módszereket keresnek az egyik legkomolyabb egészségügyi fenyegetés, a szepszis leküzdésére. Az Egészségügyi Világszervezet (WHO) tudományos publikációkon alapuló becslése szerint világszerte majdnem 50 millió(!) ember szenved el vérmérgezést évente, és közülük 11 millió bele is hal a fertőzésbe. A szepszis kezelésére...

Kedves Olvasónk!

A keresett cikk a portfolio.hu hírarchívumához tartozik, melynek olvasása előfizetéses regisztrációhoz kötött. Lapunk kiemelt tartalmaihoz való hozzáférés díja egy évre 29 845 forint. Választhatsz havi csomagot is, melynek költsége 2 490 forint. További információ és csatlakozás az alábbi gombra kattintva!

Signature előfizetés