Előfizetői tartalom

Vezető elemzők a Portfolio-nak: Európának egységesednie kell, ha nem akar még jobban lemaradni az USA-tól

Portfolio
Az Európai Központi Bank (EKB) mai kamatdöntése előtt európai banki közgazdászokat kérdeztünk arról, hogy milyen kamatkilátásokra számítanak 2024-ben. Az elemzők véleménye megoszlott arról, hogy mennyit vághat jövőre a jegybank, de abban egyetértenek, hogy a piaci várakozások elszálltak a valóságtól. Emellett kérdeztük őket az inflációs és a növekedési kilátásokról is, valamint kíváncsiak voltunk arra, hogy az egymást érő válságok milyen tartós hatást okoztak a kontinens gazdaságának. Az elemzők azt is elárulták nekünk, hogy Európának több integrációra lenne szüksége ahhoz, hogy növekedésben felvehesse a versenyt az Egyesült Államokkal.

Az Európai Központi Bank történelmének legszigorúbb kamatemelési ciklusa érhetett véget, legalábbis a piac látványosan így gondolja. A konszenzus szerint a mai ülésen már nem kerül sor további kamatemelésekre. Az EKB 2022 júliusa és 2023 szeptembere között összesen 450 bázispontos szigorítást hajtott végre, és bár a jegybank még a legutóbbi üléseken sem jelentette...

Kedves Olvasónk!

A keresett cikk a portfolio.hu hírarchívumához tartozik, melynek olvasása előfizetéses regisztrációhoz kötött. Lapunk kiemelt tartalmaihoz való hozzáférés díja egy évre 29 845 forint. Választhatsz havi csomagot is, melynek költsége 2 490 forint. További információ és csatlakozás az alábbi gombra kattintva!

Signature előfizetés