Előfizetői tartalom

Bejelentette a minisztérium az új szélerőművek építési szabályait

Portfolio
A kormány a zöldenergia fokozott hasznosítása érdekében jelentősen enyhíti a szélkerekek telepítésének jogszabályi feltételrendszerét - közölte az EM. Az előírt védőtávolság a társadalmi egyeztetésre induló javaslat szerint az európai gyakorlathoz igazodva 700 méterre csökken. A helyi önkormányzat építési szabályzatában azonosíthatja be a szélerőművek létesítésére szánt területet, ezzel mentesítve a beruházót az általános építménymagassági korlát alkalmazása alól. A kormány elvárásának megfelelően a tervezett rendelkezések megfelelő garanciákat rögzítenek a települési, környezet-, termőföld- és tájképvédelmi szempontok érvényesítéséhez is.

A változtatások az Országgyűlés által már elfogadott törvényi keretekhez igazodva újítják meg a rendeleti szintű részletszabályokat. A javasolt módosítás értelmében szélerőművet és szélerőmű parkot a beépítésre szánt területen és annak határától számított 700 méteres védőzónán belül nem lehet elhelyezni. Kivételt képeznek a nemzetgazdasági szempontból...

Kedves Olvasónk!

A keresett cikk a portfolio.hu hírarchívumához tartozik, melynek olvasása előfizetéses regisztrációhoz kötött. Lapunk kiemelt tartalmaihoz való hozzáférés díja egy évre 29 845 forint. Választhatsz havi csomagot is, melynek költsége 2 490 forint. További információ és csatlakozás az alábbi gombra kattintva!

Signature előfizetés