Előfizetői tartalom

Riasztó folyamatok zajlanak a világban - Mi lehet a megoldás?

Világszintű gazdasági fejlődés, visszaszoruló éhezés és szegénység - sok tekintetben jó irányba haladt a világ a mögöttünk álló évtizedekben, eddig talán minden generáció elmondhatta magáról, hogy jobb helyzetből indul, mint ahonnan a szülei kezdték. Azonban ennek az érmének van egy másik, sötétebb oldala is, ha tetszik, a fejlődés "ára": ez pedig nem más, mint az egyre fájdalmasabb következményekkel fenyegető környezetrombolás. A jelentős gazdasági és társadalmi átalakulás közepette a globális CO2-kibocsátás 1950 óta több, mint a hatszorosára nőtt - de melyik országok járultak hozzá leginkább ehhez a növekedéshez, és mire lehet számítani a jövőben?

Brutális ugrás a kibocsátásban

Az 1950-es években az Egyesült Államok és a később az Európai Uniót alkotó országok voltak a világ legnagyobb szén-dioxid kibocsátói, ezek az országok a teljes globális éves kibocsátás több mint 70 százalékáért feleltek. Ez a tendencia azonban radikálisan megváltozott, amikor más kontinensek országai is a gazdasági fejlődés útjára léptek.

A leglátványosabb pálfordulást a mára a második legnagyobb gazdaságnak, és a legjelentősebb energiaimportőrnek számító Kínánál láthattuk, ahol a gazdaság fellendülése az 1970-es években indult el: Deng Xiaoping új gazdasági stratégiájának 1978-as bevezetése jelentős növekedést okozott az ország CO2-kibocsátásában.

global carbon
Éves CO2-kibocsátás alakulása, forrás: Noahopinion, Global Carbon Project

1950 és 2022 között Kína kibocsátása több mint 11 300 százalékkal nőtt,

Kedves Olvasónk!

A keresett cikk a portfolio.hu hírarchívumához tartozik, melynek olvasása előfizetéses regisztrációhoz kötött. Lapunk kiemelt tartalmaihoz való hozzáférés díja egy évre 29 845 forint. Választhatsz havi csomagot is, melynek költsége 2 490 forint. További információ és csatlakozás az alábbi gombra kattintva!

Signature előfizetés