Előfizetői tartalom

Márciustól jön az orosz olajra kivetett importtilalom Bulgáriában

Portfolio
A bolgár parlament jóváhagyta azt az intézkedést, amely felgyorsítja az ország orosz olajról való leválását, és amely márciustól kezdve tilalmat rendel el az orosz olajimportra. A lépés megszünteti Bulgária mentességét az orosz nyersolaj behozatalára vonatkozó uniós szintű tilalom alól, amelyet eredetileg 2024 végéig adtak meg. A Lukoil, amely Délkelet-Európa legnagyobb finomítóját üzemelteti Bulgáriában, most szűkebb határidőkkel néz szembe az alternatív üzemanyagforrásokra való átállásnál. Az üzemet egyébként régen meg akarja szerezni a bolgár állam.

A döntés a Bulgária és az orosz energetikai vállalatok közötti feszült kapcsolatok tendenciáját követi, mivel a Lukoil a bolgár üzletágának – beleértve a Neftohim finomítót, olajraktárakat és benzinkutakat – eladását fontolgatja. A vállalat a lehetséges eladás okaként a „diszkriminatív törvények és más, a finomítóval szembeni tisztességtelen, elfogult politikai...

Kedves Olvasónk!

A keresett cikk a portfolio.hu hírarchívumához tartozik, melynek olvasása előfizetéses regisztrációhoz kötött. Lapunk kiemelt tartalmaihoz való hozzáférés díja egy évre 29 845 forint. Választhatsz havi csomagot is, melynek költsége 2 490 forint. További információ és csatlakozás az alábbi gombra kattintva!

Signature előfizetés