Előfizetői tartalom

318 ezer forint a nettó mediánkereset Magyarországon

Portfolio
2023 októberében a teljes munkaidőben alkalmazásban állók bruttó átlagkeresete 564 400, a kedvezmények figyelembevételével számolt nettó átlagkereset 389 300 forint volt. A bruttó és a nettó átlagkereset egyaránt 14,0%-kal nőtt egy év alatt. Mivel az infláció folyamatosan csökken, ezért ez az éves dinamika már elegendő, hogy a keresetek reálértéke meghaladja az egy évvel korábbit: a nemzetgazdaság egészében 3,7, a versenyszektorban 4,1%-os volt a növekedés.

A teljes munkaidőben alkalmazásban állók bruttó átlagkeresete 564 400 forint volt, 14,0%-kal meghaladta az egy évvel korábbit. A rendszeres (prémium, jutalom, egyhavi különjuttatás nélküli) bruttó átlagkereset 540 200 forintra becsülhető, 14,5%-kal magasabb, mint egy évvel korábban. Mindkét esetben az éves növekedés enyhe csökkenése figyelhető meg.

A nettó átlagkereset kedvezmények nélkül 375 300, a kedvezményeket figyelembe véve 389 300 forintot ért el, mindkettő 14,0%-kal volt magasabb, mint 2022 októberében. A reálkereset 3,7%-kal nőtt a fogyasztói árak előző év azonos időszakához mért, 9,9%-os növekedése mellett.

A reálbérek alakulását érdemes szintben, fix bázison is megfigyelni. Eszerint azt láthatjuk, hogy az elmúlt hónapok igen alacsony havi alapú inflációja, és az év közben hónapról hónapra csak kis mértékben változó átlagbér összességében stagnáló reálbérpályát mutat. Ugyanakkor október már rövid bázison emelkedést jelez, és ez tekinthető a fordulópontnak, ám igazi gyorsulásra csak a jövő év elején számítunk.

Kedves Olvasónk!

A keresett cikk a portfolio.hu hírarchívumához tartozik, melynek olvasása előfizetéses regisztrációhoz kötött. Lapunk kiemelt tartalmaihoz való hozzáférés díja egy évre 29 845 forint. Választhatsz havi csomagot is, melynek költsége 2 490 forint. További információ és csatlakozás az alábbi gombra kattintva!

Signature előfizetés