Előfizetői tartalom

Kiderült, mit gondolnak a magyarok a szélenergiáról

Egy nemzetközi kutatás szerint a magyarok az európai átlagnál is jobban állnak a zöldenergiára való átállás folyamatához, ezen belül a naperőművekhez és a szélerőmű-parkokhoz is, és ez igaz arra az esetre is, ha a lakóhelyük/nyaralójuk közelében létesítendő megújulós erőműről van szó. Az arra a kérdésre adott válaszok ugyanakkor árnyalják az eredményeket, hogy milyen távolságban lévő napelem- és szélfarm számít szerintünk az otthonunkhoz közelinek.

Általánosan pozitív a zöldenergiára való átállással kapcsolatos hozzáállás Európában; a dán Norstat közvélemény-kutató intézet novemberben 26 európai országban, köztük Magyarországon végzett felmérése szerint a polgárok átlagosan 66%-a kedvezően ítéli meg a folyamatot. Az országonként körülbelül 1000-es mintákon végzett reprezentatív kutatás alapján a szél- és napelemfarmokhoz való hozzáállás egyaránt pozitív, és több európai pozitívabban viszonyul a napelemparkokhoz, mint a szélerőművekhez.

A kutatás azt is megerősíti ugyanakkor, hogy saját otthonuk/nyaralójuk közelében kevesebben szeretnének szél- és naperőműparkot, azzal együtt, hogy pozitívan viszonyulnak ezekhez az energiaforrásokhoz. A két fő megújuló technológia megítélése e szempontból nem teljesen egyezik meg, mivel az otthona közelében lévő napelemparkokkal kapcsolatban több európai pozitívabb, mint a szélerőművekkel kapcsolatban.

Országonként ugyanakkor jelentős eltérések mutatkoznak a tekintetben, hogy a válaszadók szerint mekkora távolság számít közelinek a szélerőmű- és napelemparkok otthonuktól való távolságát illetően. Elhanyagolható mértékben ugyan, de a szélerőműparkok esetében a naperőművekhez képest kisebb az a távolság, ami már közelinek számít a kutatásban részt vevők szerint.

Kedves Olvasónk!

A keresett cikk a portfolio.hu hírarchívumához tartozik, melynek olvasása előfizetéses regisztrációhoz kötött. Lapunk kiemelt tartalmaihoz való hozzáférés díja egy évre 29 845 forint. Választhatsz havi csomagot is, melynek költsége 2 490 forint. További információ és csatlakozás az alábbi gombra kattintva!

Signature előfizetés