Előfizetői tartalom

Drága európai ország lettünk, nem csoda, hogy nem vásárolunk

Portfolio
A Magyar Nemzeti Bank a legfrissebb előrejelzésében visszafogta a jövő évre vonatkozó növekedési várakozásait. Értékelésében azt is jelezte, hogy várakozása szerint a lakossági fogyasztás az idei visszaesés után lassabban áll helyre. A jegybank az inflációs jelentésében külön részben magyarázza meg, hogy miért várja a háztartások költekezési szándékának visszafogott ütemű élénkülését.

A magas szintre emelkedő infláció következtében az árszint nemzetközi összevetésben is jelentősen megemelkedett, és emiatt elhúzódhat a fogyasztás helyreállása. Az infláció egyszámjegyű tartományba érésével párhuzamosan a reálbérek újra emelkednek, azonban a lakossági fogyasztás tartós bővüléséhez elengedhetetlen az árstabilitás, a megtakarítások helyreállítása és a fogyasztói bizalom erősödése, hosszú távon pedig a bérek termelékenységgel összhangban történő növekedése - foglalja össze megállapításait az MNB.

A nemzetközi tapasztalatok azt mutatják, hogy az erőteljes dezinfláció ellenére a fogyasztás helyreállása elhúzódó folyamat lehet.

A balti országok hazánkat 4-5 hónappal megelőzve érték el az inflációs csúcsot, ami mindhárom ország esetében 20 százalék fölött volt. A dezinfláció üteme is hasonlóságot mutat a hazaival. Észtországban 20,9 százalékponttal, Lettországban és Litvániában pedig 18,4 százalékponttal csökkent az infláció a tetőzést követő egy év alatt. Az infláció csökkenésével párhuzamosan a reálbérek dinamikája fokozatosan javult, Lettországban 2023 második negyedévben, a többi balti országban és hazánkban pedig a harmadik negyedév egy részében már pozitív volt. Ugyanakkor a fogyasztás helyreállása egyelőre nem indult meg egyik megfigyelt országban sem. 2023 harmadik negyedévében Észtországban 1,8 százalékkal, Lettországban 1,1 százalékkal, Litvániában pedig 2,3 százalékkal mérséklődött a háztartások fogyasztási kiadása éves alapon.

Kedves Olvasónk!

A keresett cikk a portfolio.hu hírarchívumához tartozik, melynek olvasása előfizetéses regisztrációhoz kötött. Lapunk kiemelt tartalmaihoz való hozzáférés díja egy évre 29 845 forint. Választhatsz havi csomagot is, melynek költsége 2 490 forint. További információ és csatlakozás az alábbi gombra kattintva!

Signature előfizetés