Előfizetői tartalom

Minek kell történnie ahhoz, hogy a magyar gazdaság jobban teljesítsen a vártnál? Íme a közgazdászok válasza

Portfolio
A vártnál nagyobb mértékben élénkülhet a fogyasztás, az EU-val történő kiegyezés után gyorsan lehívhatjuk a felszabaduló forrásokat, miközben a külső környezet is kedvezőbb lehet – csak néhány a több pozitív kockázat közül, amely a 2024-es évet övezi a magyar közgazdászok szerint. Ha az optimista szcenáriók válnak valóra, a magyar gazdaság növekedése nagyobb lehet a vártnál, az infláció gyorsabban csökkenhet, mint azt most gondoljuk.

2023 a lassú, de folyamatos dezinfláció éve volt, ezzel együtt viszont a növekedés nyomott volt Európában, Magyarország pedig az egyik leggyengébb reálgazdasági teljesítményt nyújtotta idén. A várakozások szerint jövőre visszatér a növekedés, miközben az infláció tovább mérséklődhet. De milyen kockázatok övezik a jövőképet? Erről kérdeztük a közgazdászokat. A válaszadók:

  • Nyeste Orsolya, az Erste Bank vezető makrogazdasági elemzője;
  • Becsey Zsolt; az UniCredit Bank vezető közgazdásza;
  • Trippon Mariann, a CIB Bank vezető elemzője;
  • Virovácz Péter, az ING Bank vezető elemzője.

Ebben a cikkben a jövő évet övező pozitív kockázatokat mutatjuk be, amelyek ha valóra válnak, a gazdasági teljesítmény jobb lehet a vártnál. A negatív kockázatokat egy másik, holnap megjelenő cikkben ismertetjük.

Visszatér a magyarok fogyasztási kedve

Az idei év recesszióját Magyarországon nagyrészt a visszaeső fogyasztás okozta, és a jövő évi növekedés visszatérést is jórészt a fogyasztás helyreállására alapozzák az elemzők. „Az alapforgatókönyvünkben jövőre egy lassú és fokozatos fogyasztási helyreállással kalkulálunk” – írta válaszában Virovácz, aki egyben azt is megjegyezte: várakozásaik szerint a fogyasztás nem éri el jövőre a 2022-es szintet. Ehhez képest pozitív fejlemény lenne a fogyasztás gyors visszapattanása: „A pozitív reálkamatok ellenére a háztartások lázas fogyasztásba kezdenek, hiszen 12 hónap mélyrepülés után ismét érzik az érdemi reálbérnövekedést. Az elmúlt évek sokkhatásaival ellentétben 2024-ben már jóval pozitívabb jövőképet látnak maguk előtt, így csökken az óvatossági motívum és elmarad a mérlegkiigazítás. A fogyasztási határhajlandóság vártnál nagyobb növekedése pedig pozitívan hat a fogyasztási dinamikákra és ez által a GDP-bővülésre” – írta.

Kedves Olvasónk!

A keresett cikk a portfolio.hu hírarchívumához tartozik, melynek olvasása előfizetéses regisztrációhoz kötött. Lapunk kiemelt tartalmaihoz való hozzáférés díja egy évre 29 845 forint. Választhatsz havi csomagot is, melynek költsége 2 490 forint. További információ és csatlakozás az alábbi gombra kattintva!

Signature előfizetés