Előfizetői tartalom

A kirúgással való fenyegetés nem segít - Ha nincs home office, akkor sokan felmondhatnak

A Covid-járvány 2020 márciusi kitörése óta eltelt közel négy évben a munkavégzés módja világszerte gyökeresen megváltozott a távmunka robbanásszerű elterjedésével. Sok vállalat alakította át munkaszervezési kereteit azzal, hogy lehetővé tette akár a teljes távmunkát, vagy a home office és az irodai munkavégzés keverékét, a hibrid munkát. A Covid-járvány lecsengése óta viszont egyre nő azon cégek száma, amelyek ragaszkodnak ahhoz, hogy munkavállalóik bejárjanak az irodába. A még mindig feszesnek számító munkaerőpiacon azonban az irodai jelenléthez ragaszkodó cégek elveszíthetnek olyan szakembereket, akik akár fel is mondanak azért, hogy máshol továbbra is részben vagy egészben távmunkában dolgozhassanak. Mára ugyanis a fizetés és a karrierépítés mellett a munkavégzés módjának rugalmassága is egyre inkább a munkahelyváltás fő okává vált.

Egyre több cég vezet be RTO-előírást

A Covid lecsengése óta eltelt időszakban 2023 volt az az év, amikor a cégek szerte a világban a legnagyobb arányban kezdték előírni a munkavállalók irodába történő visszatérését, amire egy külön angol kifejezés is megszületett: return to office (RTO).

Jelenleg az amerikai cégek mintegy fele követeli meg az alkalmazottai egészétől vagy egy részétől, hogy heti valahány napot az irodában dolgozzanak. Ez az arány 2024 végére 90%-ra nő majd – derül ki a ResumeBuilder.com amerikai álláskeresési portál napokban megjelent, ezer amerikai cégvezető megkérdezésén alapuló felméréséből. A cégek 8%-a 2025 végére, vagy még később írná elő a kötelező irodai jelenlétet, és csupán a vállalatok 2%-a közölte azt, hogy nem követeli meg az irodába történő bejárást.

Forrás: ResumeBuilder.com

A webshopok számára fulfillment szolgáltatásokat nyújtó amerikai YouParcel például részleges RTO-t vezetett be, ugyanis olyan munkaköröknél írták elő az irodai munkavégzést, ahol előnyös, ha a munkatársak az irodában együttműködve tudnak dolgozni.

Kedves Olvasónk!

A keresett cikk a portfolio.hu hírarchívumához tartozik, melynek olvasása előfizetéses regisztrációhoz kötött. Lapunk kiemelt tartalmaihoz való hozzáférés díja egy évre 29 845 forint. Választhatsz havi csomagot is, melynek költsége 2 490 forint. További információ és csatlakozás az alábbi gombra kattintva!

Signature előfizetés