Előfizetői tartalom

Itt a friss naptár: kiderült, mikor mondanak ítéletet Magyarországról

2023-ban rögtön mozgalmasan indult az év a hitelminősítői felülvizsgálatok szempontjából, ráadásul egy leminősítés és egy kilátásrontás volt a mérleg, vagyis nem büszkélkedhettünk. A minősítők által közzétett előzetes naptárak szerint 2024 eleje jóval nyugodtabb lehet, legkorábban április végén az S&P vizsgálhatja majd a besorolásunkat. Jövőre mindhárom nagy hitelminősítő kétszer vizsgálja a magyar osztályzatot, vagyis a tavaszi-nyári dátumok mellett egy-egy év végi szerepel a tervekben.

Rosszul indult az év

Idén a három nagy hitelminősítő közül a Fitch Ratings és a Standard & Poor’s (S&P) is kiemelten foglalkozott Magyarországgal, hiszen a szokásos kettő helyett három alkalommal vizsgálták a besorolásunkat. A harmadik nagy minősítő, a Moody’s ezzel szemben beérte két vizsgálattal.

Érdemi változtatást is az aktívabb cégektől láttunk, hiszen januárban egy hét különbséggel a Fitch stabilról negatívra rontotta a kilátásunkat, míg az S&P ennél is tovább ment és leminősítette Magyarországot. Így jelenleg a Fitchnél és a Moody’s-nál két fokozattal vagyunk a befektetésre ajánlott kategória határa felett, a harmadik minősítőnél viszont csak egy lépésre állunk a bóvli kategóriától.

Az év eleji izgalmak után aztán nem történt további változás, kivártak a hitelminősítők. Reálisan az év végén, decemberben lehetett volna esély újabb módosításokra, hiszen korábban a decembert jelölték meg egyfajta puha határidőként az uniós forrásokról való megegyezés kapcsán. Végül aztán sem a Fitch, sem az S&P nem módosított, amiben elsősorban a brüsszeli tárgyalásokkal kapcsolatos kedvező hírek játszhattak szerepet. Emellett további pozitívum volt a folyó fizetési mérleg egyenlegének vártnál gyorsabb javulása, illetve az energiaellátás biztonsága, hiszen év közben egyszer sem fenyegetett komolyabban az orosz földgázszállítások leállítása.

Kedves Olvasónk!

A keresett cikk a portfolio.hu hírarchívumához tartozik, melynek olvasása előfizetéses regisztrációhoz kötött. Lapunk kiemelt tartalmaihoz való hozzáférés díja egy évre 29 845 forint. Választhatsz havi csomagot is, melynek költsége 2 490 forint. További információ és csatlakozás az alábbi gombra kattintva!

Signature előfizetés