Előfizetői tartalom

Satuféket nyomott a magyar gazdaság - Végre jön a fellendülés?

Portfolio
Az idei recesszió után jövőre már növekedhet a magyar gazdaság. A közgazdászok azonban úgy látják, hogy a bővülés visszafogott lehet. A gazdaság motorjává a háztartások fogyasztása válhat, miután a dolgozók reálbére újra növekedhet. Ám sokat elmond a helyzetről, hogy a magyar élelmiszerárak EU-s szintre emelkedtek, miközben az egy főre jutó fogyasztásban már csak Bulgáriát előzzük meg az uniós mezőnyben. Ahhoz, hogy nagyobb lendületet vegyen a gazdaság, a fogyasztói bizalom érdemi javulására lenne szükség.

Valóban satuféket nyomott idén a magyar gazdaság, miután a mezőgazdaságon kívül gyakorlatilag nem volt olyan szektor, amelyik érdemben hozzá tudott volna járulni a GDP növekedéséhez. Ezen nem is igazán csodálkozhatunk: a tavalyi évben felfújt gazdasági lufinak le kellett eresztenie, hiszen a 2022-es (első félévben látott) növekedés fenntarthatatlan volt. Az államkassza idén már nem tudta támogatni a növekedést, miközben az év nagy részében a monetáris politikának a forintot kellett védenie az infláció leszorítása mellett, ami magas kamatokat eredményezett – jóval magasabbakat, mint azt sokan várták –, így 2023 végül recessziót hozott Magyarországon.

A jó hír az, hogy a jövő évben már bővülhet a gazdaság, a rossz hír viszont azt, hogy nem igazán számíthatunk robusztus növekedésre:

  • az ipar még nem állt talpra, miközben az építőipart a konjunktúraciklus mellett a költségvetési hiány jövő évi leszorítása is sújtja.
  • A szolgáltatószektor a lakossági fogyasztás visszaesésétől szenved, és bár a reálbérek az idei visszaesés után 2024-ben már emelkedhet a fizetések vásárlóereje, a lakosság óvatos maradhat. Vagyis a vasárlóerő nem vesz óriási lendületet, csak lassú felkapaszkodás van esély.
  • A beruházások növekedését a bizonytalan jövő és a bár csökkenő, de továbbra is magas kamatszintek fogják vissza.
  • Ráadásul amíg Magyarország éppen kilábal a recesszióból, addig főbb exportpiacaink ezekben a hónapokban éppen megbarátkoznak a stagnálás gondolatával.
  • Mivel Európában nem várható gyors felpattanás, sokkal inkább fokozatos kilábalásra van esély, így a kivitel tekintetében is csak óvatos növekedés várható.

Összességében elmondható, hogy jövőre vélhetően szinte mindegyik szektor jobban teljesíthet az ideinél – kivéve a mezőgazdaságot –, a gazdaság várhatóan nem vesz repülőrajtot az év elején.

Kedves Olvasónk!

A keresett cikk a portfolio.hu hírarchívumához tartozik, melynek olvasása előfizetéses regisztrációhoz kötött. Lapunk kiemelt tartalmaihoz való hozzáférés díja egy évre 29 845 forint. Választhatsz havi csomagot is, melynek költsége 2 490 forint. További információ és csatlakozás az alábbi gombra kattintva!

Signature előfizetés