Előfizetői tartalom

2023 az egyik legpocsékabb éve volt a magyar gazdaságnak (TOP 10 sztori - 1.)

Portfolio
Kínkeserves éve volt a magyar gazdaságnak 2023. Az első fél évben recesszióban ragadtunk, az év egésze pedig az utóbbi 30 év harmadik legnagyobb gazdasági visszaesését hozza, ha a mezőgazdaság véletlenszerű felhúzó hatásával nem számolunk. A jó hír, hogy jövőre ennél csak jobb jöhet.

2023 első három negyedévében a magyar gazdaság teljesítménye 1,2%-kal elmaradt az előző év azonos időszakához képest. A reál-GDP alakulása még szomorúbb képet mutat, ha az időjárás véletlenszerű hatásait kiszűrjük: a mezőgazdaság nélkül számolt gazdasági visszaesés közel 3%-os. Ez az elmúlt 30 év harmadik leggyengébb eredménye, amin az utolsó három hónap később beérkező adata már csak kicsit javíthat.

A 2022 második felében elkezdődött recesszió az idei első fél évben is kitartott, és a harmadik negyedévi felpattanás is csak a mezőgazdaság teljesítménye miatt volt ilyen szép, anélkül a negyedéves alapon 0,9%-os növekedés inkább csak ennek a harmada lett volna.

A gyenge gazdasági aktivitás okai többrétűek.

Kedves Olvasónk!

A keresett cikk a portfolio.hu hírarchívumához tartozik, melynek olvasása előfizetéses regisztrációhoz kötött. Lapunk kiemelt tartalmaihoz való hozzáférés díja egy évre 29 845 forint. Választhatsz havi csomagot is, melynek költsége 2 490 forint. További információ és csatlakozás az alábbi gombra kattintva!

Signature előfizetés