Előfizetői tartalom

Covid-vakcinák okozta kardiomiopátia: kiderült, kiknél a leggyakoribb a mellékhatás

Portfolio
A Covid-19 elleni globális oltási erőfeszítések közepette aggodalmak merültek fel egy ritka, de potenciálisan életveszélyes szövődmény miatt: a megfigyelések alapján Takotsubo kardiomiopátia (TCM) alakult ki néhány személynél a vakcinák beadása után. Egy nemrégiben készült tanulmány, amelynek célja a koronavírus elleni oltások által kiváltott TCM mélyreható elemzése alapján az átmeneti bal kamrai diszfunkcióval járó állapot többnyire nőknél alakul ki, valamint valószínűbb szövődmény volt az mRNS-oltások beadása után. Azonban így is ritka mellékhatás, amely csak százezer emberből mindössze 35-40 embert érint, és a kardiomiopátia gyakoribb szövődménye magának a Covid-19 vírusnak.

A Cures szaklapban megjelent pakisztáni szakértők által készített kutatás szerint a vakcinák által indukált kardiomiopátiától szenvedő érintettek átlagéletkora 55,81 év volt, akiknek 75 százaléka nő volt. Az esetek többsége (87,5 százalék) mRNS-technológiájú koronavírus-vakcinákhoz kapcsolódott. Különösen a Pfizer-BioNTech és a Moderna vakcinák beadása után jelentkeztek...

Kedves Olvasónk!

A keresett cikk a portfolio.hu hírarchívumához tartozik, melynek olvasása előfizetéses regisztrációhoz kötött. Lapunk kiemelt tartalmaihoz való hozzáférés díja egy évre 29 845 forint. Választhatsz havi csomagot is, melynek költsége 2 490 forint. További információ és csatlakozás az alábbi gombra kattintva!

Signature előfizetés