Előfizetői tartalom

Óriási történelmi csúcs jött össze a magyar külkereskedelmi mérlegben

Portfolio
Minden idők messze legnagyobb többlete jött össze tavaly novemberben a magyar külkereskedelmi mérlegben, hiszen a KSH ma reggel azt közölte, hogy ez a szám 1,72 milliárd euró. Az eddigi történelmi csúcs júniusban 1,57 milliárd euró volt.

Az egy hónap alatt összejött 1,72 milliárd eurós többlet az alábbi ábrán is jól láthatóan új történelmi csúcsot jelent.

havikulker240104

A novemberi többlet annyira magas, hogy az elmúlt 12 havi gördülő egyenleget jócskán tovább emelte az "ég felé". Így a 9,3 milliárd eurós érték már lassan szintén új történelmi csúcsot jelent (2016 novemberben 9,86 milliárd euró volt az eddigi csúcs), noha egy évvel ezelőtt még igen durva, 9,2 milliárd eurós mínuszt láttunk itt, döntő részben az energiaárak elszállása, és az import drasztikus megugrása miatt.

Sőt, ha az éven belüli időarányos külkereskedelmi egyenleget nézzük (január-november együtt), akkor már most új történelmi csúcsról beszélhetünk itt is, hiszen a 9,6 milliárd eurós többlet meghaladja a 2016-os év első tizenegy havi 9,2 milliárd eurós egyenlegét:

Kedves Olvasónk!

A keresett cikk a portfolio.hu hírarchívumához tartozik, melynek olvasása előfizetéses regisztrációhoz kötött. Lapunk kiemelt tartalmaihoz való hozzáférés díja egy évre 29 845 forint. Választhatsz havi csomagot is, melynek költsége 2 490 forint. További információ és csatlakozás az alábbi gombra kattintva!

Signature előfizetés