Előfizetői tartalom

Nagy fejlesztések indultak Magyarországon, sokkal pontosabbá válhatnak az időjárás-előrejelzések

A REPowerEU fejezettel kiegészített végleges magyar helyreállítási terv (HET) egyik, ha nem a leghangsúlyosabb célja a villamosenergia-hálózat bővítése és korszerűsítése; mivel maga az energiaátmenet is nagyrészt a villamos energiára történő átállást jelenti, ezért az elektromos hálózat és rendszer fejlesztésének jelentősége kiemelkedő. A kormány által vállalt szabályozási reformok és beruházások alapvetően alakítják át a rendszert, képessé téve azt további jelentős időjárásfüggő megújulóenergia-termelő kapacitás befogadására, és a fogyasztók előtt is számos új lehetőség nyílik.

Érkeznek a források, indulhat a fejlesztés

Amint arról beszámoltunk, az Európai Bizottság által tavaly novemberben jóváhagyott, az Európai Tanács által decemberben elfogadott - a magyar kormány által módosított -, a REPowerEU fejezettel kiegészített helyreállítási terv nagy része a zöld átállással kapcsolatos: a program összesen 10,4 milliárd euró uniós forrás felhasználási céljait rögzíti (melyből 780 millió euró hitel már meg is érkezett előlegként a napokban a magyar állam számlájára, a további 140 millió euró támogatás kiutalása a következő hetekben várható), a teljes forráskeretnek pedig a 67%-a a zöld átmenetet segíti (az uniós minimum elvárás 37%). A terv az ország tiszta energiagazdaságra való átállását elősegíteni hivatott számos, egymással összefüggő reformot és beruházást tartalmaz, melyek egy része a kormány előfinanszírozásában már elkezdődött, de a korábbiakhoz képest új elemeket is tartalmaz.

Az intézkedéscsomag elemei néhány nagyobb altémakörbe csoportosíthatóak (elektromos hálózat modernizációja, megújuló energiák fokozott használata, energiahatékonyság növelése, ipar dekarbonizálása, közlekedés zöldítése, zöld készségek fejlesztése). Ilyen, a zöldenergiára való átállást célzó fejlesztési fókuszon belüli egyik legnagyobb terület az elektromos hálózat modernizációja. A hálózat korszerűsítésére több, a magyar kormány által vállalt tervezett és már megvalósított intézkedés - szabályozási reform, valamint vissza nem térítendő támogatás és/vagy hitel formájában támogatott beruházás - irányul a terven belül.

Ezek növelik az infrastruktúra alkalmasságát arra, hogy egyre több időjárásfüggő megújuló energiaforrást (nap- és szélerőművet) legyen képes integrálni,

Kedves Olvasónk!

A keresett cikk a portfolio.hu hírarchívumához tartozik, melynek olvasása előfizetéses regisztrációhoz kötött. Lapunk kiemelt tartalmaihoz való hozzáférés díja egy évre 29 845 forint. Választhatsz havi csomagot is, melynek költsége 2 490 forint. További információ és csatlakozás az alábbi gombra kattintva!

Signature előfizetés