Előfizetői tartalom

Nagyot fordulhat a világ: legalább 7 dologtól függ, hogy elképedve állunk-e majd a benzinkutakon

Kevés olyan termék van a világon, aminek drágulása hatással van gyakorlatilag minden embernek a hétköznapjára, az olaj azonban pontosan egy ilyen termék: nem elég, hogy a benzinkutak totemoszlopain megjelenő új árakon hüledezhetnek az autósok, de a drágább szállítmányozás beépülhet a termékek árába, jelentős drágulást eredményezve a boltokban. Éppen ezért nagyon nem mindegy, hogy hogyan alakulhat az előttünk álló hónapokban az olaj ára, márpedig most nagyon nagy a bizonytalanság, számos okot fel lehet sorakoztatni az áremelkedés és az áresés mögött is. Elemzésünkben megnézzük, hogy milyen körülmények formálják most a piacot.

Összeálltak a csillagok

Kisebb eséssel zárta a 2023-as évet az olajpiacon benchmarknak számító Brent jegyzése, ez nagyban köszönhető annak, hogy szeptember közepe után kifejezetten meredek olajár-csökkenést tapasztalhattunk. Az a narratíva lett ugyanis a meghatározó a piaci szereplők számára, hogy a kétes kínai növekedési pálya és egyéb gazdasági problémák miatt alacsonyabban alakulhat a globális olajkereslet. Kína hiába a világ egyik legnagyobb kőolaj- és földgáz kitermelő országa, az energiaszükségletek azonban gyorsabban emelkedtek, mint ahogy azt a szénhidrogén-bányászat követni tudta volna, ezért ők a világ legnagyobb szénhidrogén-importőrei jelenleg. Kína esetében a gazdasági fejlődéssel szorosan összefügg a fosszilis energiakereslet, a növekedési kilátások romlésa tehát a várható import csökkenését vetíti előre.

A kínai helyzet okozta várható keresletcsökkenéshez hozzáadódik az OPEC-en kívüli olajtermelők felpörgetett kitermelése, élen az Egyesült Államokkal. Ahogy arra már rámutattunk, az amerikai vezetés nagy erőkkel fókuszál az olajárak letörésére, abból az egyszerű és profán okból kifolyólag, hogy jövre elnökválasztás lesz az USA-ban. Márpedig a magas olajárakkal könnyen választást lehet bukni és ez igaz fordítva is, éppen ezért a Biden-kormányzatnak most elsősorban az alacsony Brent-ár áll az érdekében.

Nem meglepő tehát, hogy a felpörgetett kitermelés rekordszintű olajkészleteket eredményezett a tengerentúlon - ezért szeptember óta arra számít a piac, hogy

Amire választ kaphat cikkünkben:

  • Sokáig csökkent az olaj ára, nemrég azonban valami megváltozott.
  • Nagy a bizonytalanság a piacon, bőven akadnak az áremelkedés és az áresés irányába ható tényezők is.
  • Merre mozdulhat el innen az olajár?
  • Mi a helyzet a magyar benzinkutakon?

Kedves Olvasónk!

A keresett cikk a portfolio.hu hírarchívumához tartozik, melynek olvasása előfizetéses regisztrációhoz kötött. Lapunk kiemelt tartalmaihoz való hozzáférés díja egy évre 29 845 forint. Választhatsz havi csomagot is, melynek költsége 2 490 forint. További információ és csatlakozás az alábbi gombra kattintva!

Signature előfizetés