Előfizetői tartalom

Az árnyékflotta miatt bukott el a Putyinnak állított, megkerülhetetlennek hitt csapda?

A Kreml Ukrajna elleni háborújának finanszírozását csökkenteni hivatott szankciós megállapodás a tengeri szállítású orosz olaj hordónkénti árának 60 dolláros felső határát szabta meg, ami 24 dollárral alacsonyabb az elmúlt 12 hónap átlagos piaci áránál. A legfrissebb adatok alapján azonban úgy tűnik, hogy bár az intézkedésnek valóban volt kedvezőtlen hatása az orosz költségvetésre nézve, de jelentős károkat is okozhatott: az úgynevezett "árnyékflotta", azaz a nehezen nyomon követhető kereskedők és hajózási vállalatok sokasága számára ugyanis jövedelmező üzletet hozott létre az új helyzet, és nem kizárt, hogy a háborút követően is a világ olajkereskedelmének meghatározó szereplőivé válnak az árnyékflotta hajói.

Meghatározó jelenséggé vált az árnyékflotta

Az Oroszországgal szemben bevezetett szankció során az árplafont úgy határozták meg, hogy amennyiben a nyersolajat az orosz fél hordónként 60 dollár felett szeretné eladni, ebben az esetben a G7-országok vállalatai ne szállíthassák vagy biztosíthassák a rakományt. Ezzel egy időben az Európai Unió szinte minden olajimportot megtiltott Oroszországból, holott Moszkva addig a blokk fő beszállítója volt - ezt követően az oroszok számára két kulcsfontosságú vevő maradt, mégpedig Kína és India.

A szankció célja az volt, hogy a globális energiaárak megugrása nélkül csökkentse az orosz olajbevételeket, és bár az orosz költségvetés valóban rosszabb helyzetbe került többek között ennek az intézkedésnek is köszönhetően (részletek később), de az árplafonnak volt egy nem kívánatos "mellékterméke" is:

az olaj- és tengeri kereskedelem pénzügyi struktúrája ugyanis olyan mértékben átalakult,

Kedves Olvasónk!

A keresett cikk a portfolio.hu hírarchívumához tartozik, melynek olvasása előfizetéses regisztrációhoz kötött. Lapunk kiemelt tartalmaihoz való hozzáférés díja egy évre 29 845 forint. Választhatsz havi csomagot is, melynek költsége 2 490 forint. További információ és csatlakozás az alábbi gombra kattintva!

Signature előfizetés