Előfizetői tartalom

Nő a nyomás az MNB-n az erőteljesebb kamatvágás miatt, de vannak még inflációs kockázatok

Portfolio
A decemberi infláció az elemzői konszenzusnál is jobb lett, éves alapon 5,5 százalékra lassult a fogyasztói árak emelkedése. A kilátások alapján a szakértők arra számítanak, hogy az infláció tovább csökkenhet az év elején, részben a bázishatások és a nemzetközi árak visszaesése miatt. Az MNB várhatóan folytatja a kamatok csökkentését, és ugyan tér látszik a tempósabb kamatvágásra, óvatos lehet még a jegybank a felfelé mutató kockázatok miatt. A részletes elemzés azt is megmutatja, hogy a visszatérés az egyjegyű inflációhoz lassabb lehet, és a bérnövekedés és egyéb tényezők kockázatot hordoznak a tartós dezinfláció előtt.

Kiss Péter, az Amundi Alapkezelő befektetési igazgatója, kiemelte, hogy a váratlanul nagy inflációcsökkenés lehetőséget teremt további kamatvágásokra, amelyek a kötvénypiac számára előnyösek lehetnek. Azonban figyelmeztet arra, hogy ez a folyamat nem kedvez a forintnak, mivel a kamatkülönbözet vártnál gyorsabb szűkülése hátrányos lehet. „A jegybank alapforgatókönyvünk...

Kedves Olvasónk!

A keresett cikk a portfolio.hu hírarchívumához tartozik, melynek olvasása előfizetéses regisztrációhoz kötött. Lapunk kiemelt tartalmaihoz való hozzáférés díja egy évre 29 845 forint. Választhatsz havi csomagot is, melynek költsége 2 490 forint. További információ és csatlakozás az alábbi gombra kattintva!

Signature előfizetés